Entrades

S'estan mostrant les entrades d'aquesta data: gener, 2011

Balear Skills ( resum)

Imatge
Després de mesos parlant-ne per fi el passat dijous (27-G) es va dur a terme el campionat de Formació Professional d'alumnes de Cuina, una experiència que en Gastón Sarmiento (IES Guillem Colom Casasnovas), en Joan Urpí (IES Mª Àngels Cardona), en Santiago Herrera (IES Calvià); i sobre tot n'Arnau Oliver (IES Juniper Serra) no oblidaran fàcilment.Santiago
Arnau
Gastón
Joan

La prova començà a les 16:00 h, i en 3 hores els 4 aspirants a una placa al concurs Nacional havien d'elaborar 8 tapes vegetarianes, 8 de peix i 8 de carn a partir d'una cistella idèntica per tots i amb llibertat total per a escollir els ingredients, però amb una sèrie de criteris als que havien de cenyir-se.
Durant tot al prova els 4 alumnes demostraren la seva professionalitat davant els fogons i just a l'hora indicada tots presentaren correctament les seves elaboracions.

Pot pareixer un tòpic però el jurat format per en Javier Weil ( Gran Hotel Sóller), Xisca Dolç (Conselleria d’educació i cultura)…

Cuina de motxilla (I) - Penyal d'honor ( 813m)

Imatge
Avui hem inaugurat l'any excursionista amb la primera sortida de la Secció de muntanya del Círculo Sollerense. Hem fet una bona volta per la Comuna de Bunyola, pujant pels Cocons , la pujada al Penyal d'Honor ( 813m) i baixada pel camí del Grau amb una ruta d'uns 14 km.

I com sempre que es fa una sortida el millor és anar preparat , doncs avui anavem amb una bona amanida mitxa de ciurons, olives, pebres torrats cassolans, táperes de Santa Eugénia, formatge maonés, olives trencades i tonyina; tot trempat amb oli de Sóller i vinagre...per llepar-se els dits.



Bon temps ( un poc de fred), bona companyina, bon menjar i aquestes vistes han fet del dia d'avui un fantàstic diumenge:

Sa Serra vista per "darrera"


Penyal d'Honor


Neu

Camí d'Es Grau.



Bona nit a tothom.

Ja és divendes...

Imatge
Per fi és divendres, acaba una setmaneta ben entretinguda...gastronòmicament parlant...a l'Institut hem tornat a cel.lebrar les Jornades de Cuina Clàssica oferint un menú als comensals del restuarant basat en els plats de Marco Gavio Apicio: coca de ceba, pilotes de marisc, sopa de carabassa, Lluç amb salsa , xot amb garum i dàtils fregits farcits d'anous eren els plats del menú.

El restaurant " a tope"...

...amb Triclinium i tot....

...els cuiners i cuineres ben capficats a la feina...




i les olles fen "xup-xup".



I per si no haguès bastat, el dimarts fèrem una escapadeta a Can Boqueta ( Sóller)...una saborosa visita que ens sorprengué de valent: Pastís de brossat amb espinacs, crep cruixent de bolets, vieires gratinades amb crema de porros i ametlles , llomillo amb salsa de poma ( foto) o puding d'ensaïmada arrodonirem la reunió.


Sens dubte ja hen podrien venir totes les que volguèssin de setmanes com aquesta.

I la setmana que ve arriba el concurs de cuin…

Aixó si què és una carabassa!

Imatge
21 quilograms de cucurbitàcea...wow!



...que convertirem en cabell d'àngel...

Nou disseny blog

Na Maru ha escollit aquest disseny, que us pareix?. Gracies pes consells Maru.

Balear Skills.

Imatge
Durant la darrera setmana de gener es tornarà a realitzar una nova edició el concurs per a alumnes de Formació Professional (FP); enguany convocat per a les especialitats de carrosseria, lampisteria i calefacció, electrònica, perruqueria i estètica, tecnologia de l'automòbil, serveis de restaurant i cuina.

Pel que respecta a la prova de cuina, aquesta es realitzarà el 27 de gener a les instal·lacions de l'IES Juníper Serra de Palma, i hi concursaran un total de 5 alumnes representant a l'IES Juníper Serra, l'IES Calvià, l'IES Isidor Macabich, L'IES Mª Angels Cardona i el nostre IES (l'IES Guillem Colom Casasnovas). En Gaston Ezequiel Sarmiento, alumne del cicle formatiu de cuina, és l'alumne solleric que competirà per l'IES de Sóller per a aconseguir una plaça al concurs nacional de Formació Professional (Spain Skills) que es durà a terme al mes d'Abril a Madrid. El World Skills es celebrarà a Londres al mes de novembre de 2011 i hi participarà e…

Festes passades, coques menjades.

Imatge
I dó sí! Ja hem passat la primera festa gastronòmica d'enguany: Sant Antoni. La familia, un bon foc, bona carn, vi negre , pa torrat i ball de bot ; tot condimentat amb un poc de fred és la combinació perfecte per a un vespre de gener, que més es pot demanar?.

Si una cosa té la cuina, és que no entén de barreres culturals i les torradores d'ahir vespre a plaça n'eren un bon exemple. A la xuia i sobrassada més tradicionals se li afegiren tota casta de talls de carn i d'embotits d'arreu de món, creant lo que podriem anomenar una torrada GLOBAL, i que li donaren al vespre un aroma especial.

D'aqui uns dies arriba Sant Sebastià, amb més foc i més carn torrada...començarà a esser hora de treure la bicicleta i cremar un poquet de "xuia".....

Que passeu una bona setmana.

Anam de foc

Sant Antoni dels Ases

Per Nadal, creix el dia una passa de gall,
Per sant Esteve, una passa de llebre,
Pels reis una passa de vell,
Per sant Antoni, una passa de dimoni.
(Tradicional)

A mallorca celebram dos Sant Antoni, el dels Albercocs i els dels Ases, un d’estiu i l’altre d’hivern.  Aquest darrer és el que festejam aquest cap setmana. Foguerons, dimonis, gloses, ximbombes i bon menjar ompleixen carrers i places de tota la vall i tot això acompanyat amb el fred de l’hivern ( que no en fa massa aquests dies ), li confereix un color i una calor especial , esdevenint-se en una de les festivitats per sentides per tothom.

Sant Antoni és un sant de forta devoció a Mallorca i no existeix, pràcticament, cap església que no li rendeixi culte. És Sant Antoni patró dels animals domèstics i de pastura, és el protector de la pagesia mallorquina; és el protector dels conreus; igualment és el protector dels manescals, els ferrers, els porquers, els cansaladers, els cerers, els forners, els pastissers, …

Es darrer tros de Nadal.

Avui he menjat el darrer tros de "rosco" de Reis, estava tot solet dins la gelera, arrugat...embolicat amb el mateix paper que ahir li feia de blonda. Ahir feia més goig, amb el seu petit Reiet , les fruites encarabassades i aquella fava seca embolicada amb cel.lofan... però avui estava encara més bo, mes saborós; per ventura perque sabia que amb ell s'acabava el Nadal, les festes, les nadales, el torró; i calia assaborir-lo be...

Avui hem anat a Ciutat, encara hi havia alguns elements nadalencs pel carrer, però amb l'inici de les rebaixes la gent no estava per polvorons, betlems i neules... Anaven per feines. A la Plaça major els operaris de l'Ajuntament ja despenjaven els llumets i entre les casetes desmuntades i aquells treballant per despenjar els llums, hi havia una d'aquelles estatues vivents aguantant estòicament esperant les darreres espurnes nadalenques..

...menys mal que ja es comencen a olorar les torrades de Sant Antoni...menys mal... Vaig a pr…

Un poc de cinema gastronòmic (I)

Una de les meves aficions és el cinema gastronòmic i precisament recercant material sobre aquest tema per a la secció setmanal de cuina del diari he mirat el film espanyol "18 comidas"

Protagonitzada per Luis Tosar que ja poguerem veure recentment a celda 211 (una gran pel.lícula); 18 comidas , conta sis histories amb varis personatges al llarg d’un únic dia. Una pel•lícula amb un format poc convencional que explora la vida dels personatges usant les menjades d'una dia (berenar, dinar i sopar).



Aquí us deixo , per a arrodinir la vetllada , un video interesant del making off de la pel.lícula



Com a curiositat aquí teniu en Luis Tosar en un moment de la entrevista al programa d'en Buenafuente que li feren arrel de la presentació de la pel.lícula. Realment interessant



Bona nit i bons REIS ( Demà pensau a deixar la sabata a la finestra).

Foto gominolas

Imatge
Be, aquí teniu la foto que us vaig prometre.

Son les dotze i mitja de la nit i estic fent gominolas

Demà el meu fill fa la festa d'aniversari (9) i m'ha demanat de fer gominolas pels seus amics, així que per a que estiguin fetes demà dematí, toca cuinar ara...

No es gaire dificil i queden "resultonas":

1 sobre de gelatina royal de sabors.
20 grams de gelatina de coa de peix.
200 grams d'aigua
300 grams de sucre.

Posarem a bollir l'aigua i el sucre fins a fer un almívar amb un poc de punt ( densitat). Seguidament posarem la gelatina en remull amb aigua freda i quant estigui fluixeta la dissoldrem dins l'almívar.

Afegirem la gelatina de sabor i ho farem coure a foc fluix uns 2 minuts. Deixarem reposar un poc per a que l'escuma es redueixi ( aprofitau per a fer una entrada al vostre blog) ; i seguidament ho posau dins una palangana o recipient amb la forma desitjada , ho deixau reposar un poc fins quedeixi de fer fum ( acabau la vostra entrada al blog) i ho deixau dins la nevera almenys 4 o 6 horetes.

Tallarem la gelatina en porcins i les passarem per sucre. J…

Feliç 2011. Reflexions pel primer dia de l'any

Comença una any nou, i espero que sigui tant bo, o millor, que el que deixam.

Una imatge curiosa d'ahir vespre era veura gent ben "vestideta i arreglada" que anaven fent equilibris amb palanganes plenes de menjar, nosaltres mateixos gauridem d'un bon sopar entre amics on cada un portà qualque delícia gastronòmica: canapés de formatge i pinya, torredetes amb escuma de rocafort, coca de tonyina, pastís de peix, rostit de porc, pastís de carn amb pasta de fulls, coca dolça, tiramisú de Baileys, i moltes mes coses que ompliren les darreres hores de 2010. Després un poc de karaoke pera encalentir el vespre i una bona sessió de musica per a cantar i ballar ( enacara hem piten les orelles).

Crec que per l'hora que es ara, hi deu haver la mateixa quantitat de gent que arriba a casa que la que es desperta...pel carrer queda curios veure la gran quantitat de gent que arriba a casa i apofita per passar pel forn per comprar el pa o fer el resopó d'ensaïmades...normalment n…