dijous, de maig 11, 2017


ANISAKIS




Darrerament han estat moltes les vegades que he trobat anisakis al lluç ( Merluccius merluccius ) o al bacallà (Gadus morhua . Per desgràcia cada cop és mes freqüent aquest paràsit del peix. Per això intentaré explicar un poc què és l'anisakis, com hem d'actuar i quines conseqüències en poden derivar del consum de peix afectat d'aquest paràsit.



Què és l'anisakis, «Anisakis simplex»?
Bàsicament és un cuc nematode que passa el seu cicle vital en el tub digestiu dels peixos i mamífers marins. Segon sla OCU quasi el 40% del peix presenta anisakis. Cal a dir que no es veuen afectats els peix d'aigua dolça

És un paràsit, això vol diu que viu a costa del seu hoste. I pot trametre's per ingestió pels depredadors. En el cas dels humans, pot produir alteracions digestives i reaccions al·lèrgiques que en alguns casos poden derivar en problemes crònics de per vida.


Com en gairebé qualsevol altra al·lèrgia alimentària, els símptomes són urticària, dolor abdominal, nàusees, vòmits i diarrea. Les larves també poden causar una reacció al·lèrgica que, en els casos més seriosos, pot derivar en un xoc anafilàctic. Des que el 1995 es va descriure a Espanya el primer cas d'al·lèrgia greu a anisakis, s'han produït centenars de casos.

¿Es pot tractar?

Encara que de vegades és possible detectar i extreure el paràsit
del cos humà, el tractament sol ser simptomàtic. S'usen «protectors gàstrics» i en els casos d'al·lèrgia, s'apliquen corticoides i antihistamínics.


Els primers símptomes apareixen de forma ràpida en els primers seixanta minuts. Hi ha altres símptomes que triguen al voltant de sis hores a manifestar-se.

Que podem fer ?

Les principals recomanacions són netejar el peix, separar les vísceres com més aviat millor.

Depèn del nivell d'infecció hi ha vegades que els paràsits surten del paquet intestinal i es poden ficar dins la fibra muscular del peix , sobretot si a aquest no se li han retirat les butzes.

Si la infecció és elevada, com han estat els casos amb que m'he trobat, es veuen desenes de cucs blancs, d'un cm , que es mouen dins els peix i dins els líquids que queden dins les palanganes de conservació. En aquest casos on l'infecció és significativa, jo recomano no consumir-lo i tornar el peix .

No obstant si la infecció és incipient podem no detectar els paràsits. En aquest casos la normativa recomana sempre coure be el peix . El problema apareix en el cas de voler consumir el peix cru, marinat, en conserva, salat i qualsevol altre procés que prescindeixi de tractament tèrmic. En aquestes situació s'ha de congelar el peix a -20ªC durant 24 hores o a -18 ºC 72 hores mínim. Això també s'aplica a coccions on el peix no arriba al 60ºC.

Resumint i segons indica la normativa : «El tractament a més de 60 ° C durant 10 minuts destrueix el paràsit i la congelació a -20 ° C durant 24 hores l'inactiva» Reial Decret 1420/2006, de 1 de desembre sobre la prevenció de la parasitosi per anisakis .


Quin peixos poden esser portadors?

Principalment el peix blanc, en major mesura els espècimens salvatges, ja que els peixos de piscifactories estan controlats respecte a l'anisakis. Igualment els peixos d'aigües dolces com la truita, la carpa o els salmons no presenten aquest problema . Tampoc porten anisakis les ostres, petxines i els mol·luscs bivalves. Els crustacis poden presentar en caos molt puntuals presencia d'anisakis. Però tot esta condicionant a la cadena tròfica.

El problema principal és que al nostre país està molt instaurant culturalment el consum de seitons (Engraulis encrasicolus) envinagrats i l'àcid del vinagre no basta per a matar l'anisakis.

Segons l'OCU a ,Espanya el 90% dels contagis per «Anisakis simplex» es produeixen després d'ingerir aquests seitons .

Que diu la normativa respecte a la venda?

La llei ho permet i només planteja la retirada dels peix infectat si la infestació és molt evident (no n'hi ha prou diverses larves, per molt visibles que siguin).

Legalment el peixater no està obligat a tornar el
s diners encara que en arribar a casa descobreixis molt anisakis en el teu peix. Però en el meu cas, ambdues vegades, el peixater me va tornar els diners. Tot s'ha de dir que les dues vegades la infecció era molt evident.


En el meu canal de youtube i al bloc us deixaré algunes fotos i vídeos de l'anisakis que he trobat , no obstant és molta la informació publicada al respecte i que cal consultar per saber que fer davant aquest problema.

Bona setmana i fins d'aquí a 7 dies.