dilluns, d’abril 15, 2019

Nutrició, els principis inmediats orgànics (consum)

Nutrició, els principis inmediats orgànics Aquesta setmana he tingut l’oportunitat de gaudir de la conferència “Alimentar-nos ahir i avui” ; oferida per la nutricionista Fanny Martorell i el xef Miquel “Calent” . La xerrada va esser organitzada pel Consell de Mallorca.

Durant casi dues hores vàren xerrar de com i què menjam, de com és i era la cuina mallorquina i cap on anam i sobre tot d’alimentació saludable.

Aquesta setmana i la que ve us parlaré una mica de com va anar la xerrada i del que en vàrem extreure.


Un del temes que tractàrem més intensament fou del consum excesiu que feim de la carn.

I és que la carn és el grup d’aliments més consumit al llarg de l’any , quasi 66 quilograms
per persona; seguit per molt a prop pel pa (56,4 quilograms/any/persona) i quasi la meitat del que consumim de carn ho feim de peix ( 37 quilograms/any/persona).Pel que fa al consum de vegetal queda repartit així : 68,2 q. de verdures i hortalisses ; patates (45,3 quilograms/any/persona); fruita, gran part d’ella en forma de suc (102,3 quilograms /any/persona); llegums (4,6 quilograms/any/persona).

Si el que s’analitza és el consum de hidrats de carboni podem veure que cada any consumim una mitja de 7,2 q. de sucre; 5,9 d’arròs i 4,6 de pasta.

Però també consumim llepolies: quasi 3 quilograms cada any de dolços, bolleria industrial i caramels; i per Nadal cada persona es menja una mitja d’un quilogram de rebosteria nadalenca ( tenint en compte que això ho fem en sols 10 o 15 dies).


De tot això es dedueix que, malgrat no estem a la coa Europea pel que fa a bones pràctiques d’alimentació, si que hem d’anar millorant. Hem passat de menjar sa i cassolà, a bassar la nostra alimentació en plats preparats o industrials , més de 12 quilograms per persona cada any i el consum de rebosteria industrial ha augmentat un 3,2 % en aquest darrer any. L’oli d’oliva també va ésser objecte d’estudi i malgrat les comunitats autònomes on aquest cultiu es practica de forma tradicional el consumeixen amb assiduïtat , a nivell estatal l’oli de gira-sol és el mes usat , un 4,6% principalment motivat sens dubte al seu baix preu.

Però també hi ha aliments on el seu consum ha disminuït : la mel , un edulcorant millor que el sucre i amb propietats medicinals reconegudes ( prevé els constipats), ha vist reduït el seu consum en un 13%. El vi, antioxidant , un 10% menys i els fruits secs , bons per al cor, un 8% menys de consum en el darrer any.


No menjam malament però si que ho podem fer millor: hem d’equilibrar el consum de carn i peix, menjar més llegums, limitar el consum de productes industrials i apostar per una dieta variada i rica en vegetals, fruites, fibra, hidrats de carboni de qüalitat.


Bona setmana i ens trobam d’aquí a set dies
Enviau els vostres comentaris, dubtes o receptes per a compartir a parlemdecuina@hotmail.com o visitau la web www.cuinant.com


Article publicat en el Setmanari Sóller dia  13 d'abril de 2019

GANIVETS!

  El Ganivet La història del ganivet és realment antiga, de fet ho és tant que quasi es perden els seus orígens dins l’antiguitat . Quas...