dilluns, de juliol 10, 2023

Cinc dies Ib3 . Botelles d’aigua.


 




Trucs per netejar una botella o una cantimplora d’aigua fàcilment 

 

Ara que l’estiu és aquí de ple el nostre consum d’aigua augmenta i l’ús de botelles d’aigua es cada cop més habitual. 

Per a poder gaudir d’una aigua segura i unes botelles netes hem de tenir en compte diverses coses: 

- En primer lloc no convé reutilitzar les botelles d’aigua de plàstic de marques comercials. Aquestes no estan desenvolupades per a aquest ús i els plàstics es degraden fàcilment.

 - Si hem d’escollir entre botelles de plàstic o de vidre escollirem aquestes darreres. 

- Si usam botelles de plàstic usarem algunes de les que es comercialitzen per a aquest ús. Empren plàstics més resistents. No obstant la seva vida útil és més curta que les de vidre.

 Quant notem que el plàstic de la botella canvia de textura, color o olor l’hem de rebutjar.

 - Les botelles es poden emmagatzemar a temperatura ambient, però allunyades de la llum del sol, enfora de productes que puguin despendre olors i mai dins el mateix rebost on hi hagi productes de neteja.

 - En aquest punt cal fer un incís. Mai, en cap cas, reomplirem una botella d’aigua amb algun altre element que no sigui H2O; és una acció molt perillosa. 

- Pareix obvi, però s’ha de mencionar, millor beure l’aigua des d’un tassó que no a morro. 

Ara que ja tenim la botella triada i ja hem començat a emprar-la arriba el punt de netejar-la 

• Si la mida de la boca de la botella ho permet , jo l’hi poso aigua calenta, unes gotes de sabó rentavaixelles i la deixo reposar una estona llarga. Després hi fico un fregall a dintre i amb l'ajuda d’una espàtula o un altre estri llarg la faig neta per dedins. Després retiro el fregall de l’interior i rebetjo be la botella. 

• Aquesta tècnica també serveix per als pots de vidre. 

• Si no teniu cap estri llarg i prim, avui dia podem trobar raspalls per botelles a diverses botigues, que serveixen específicament per a aquesta funció. 

 • Un bon truc és fer servir un netejador de biberons: és un estri llarg de la mida ideal per netejar una botella d'aigua, així que amb això la neteja serà molt efectiva i simple. Es pot trobar-lo fàcilment a un supermercat o alguna botiga especialitzada per a nadons.

 Altres trucs i tècniques 

A) Vinagre També podeu netejar botelles d'aigua per dins amb vinagre blanc. El vinagre és un desinfectant natural, molt eficaç per netejar botelles d'aigua i assegurar-se que queden lliures de gèrmens. En primer lloc rentam la botella amb aigua i sabó, i després l'omplim amb aigua calenta i un parell de cullerades de vinagre. Després la deixam en remull tota la nit per eliminar la majoria dels bacteris i, al matí següent, ja podem aclarir-la be (fins que desaparegui l'aroma del vinagre) i deixam que s'assequi. Tenim en compte que aquesta tècnica sols serveix per a botelles de vidre, les de plàstic i cantimplores tipus termo pot arribar a fer-les mal bé.

 B) Bicarbonat de sodi Igual que el vinagre, el bicarbonat de sodi és un dels aliats favorits per a les tasques de neteja de la llar Només hem de posar dues o tres cullerades de bicarbonat de sodi dins la botella i omplir-la amb aigua calenta. Torna a tapar-la , agitar-la bé i deixa-la reposar durant unes hores. A continuació, s’aclareix amb aigua calenta. En aquest cas no convé mesclar les dues tècniques , vinagre + bicarbonat, ja que provocarien una reacció que pot ésser perillosa i, a més, els dos elements acaben neutralitzant-se entre ells. 

C) El rentaplats Sempre que la botella d'aigua sigui apta per al rentaplats, aquesta és probablement la manera més senzilla de deixar-la lluent. 

 d) Lleixiu Si arribam al punt d’haver de menester lleixiu per a la neteja a es que hem descuidat massa la neteja habitual del recipient. Si la botella es de plàstic jo optaria per descartar-la ja que segur du molt de temps amb nosaltres. Si es de vidre la podem reviure amb unes gotes de lleixiu diluïdes dins aigua freda. Hem de rebetjar-la be fins que quedi sense olors ni sabors desagradables. La proporció seria de tres gotes de lleixiu per litre d’aigua.

 e) Bullir Si la teva botella està feta de metall o de plàstic resistents al calor ( com els dels biberons), es poden esterilitzar amb aigua bullint. 

 f) Sal Usar la sal per netejar és habitual, ja que compta amb innombrables atributs per ser utilitzada a les llars (efecte blanquejador, desinfectant, absorbeix males olors...). Per això, omplirem amb un embut la botella amb un parell de centímetres de sal i l’hi afegirem aigua tèbia fins que es formi una mena de pasta. A continuació, tancarem la botella i la remenarem be, Després, buidarem el contingut, passarem aigua tèbia i ja la tenim llesta.

G) pastilles efervescents:  Sobre tot en casos d’excursionisme o rutes molt llargues es poden comprar unes pastilles efervescents per a la neteja i potabilització de l’aigua. En trobareu a farmàcies i tendes d’excursionisme.

 Resumint:

 - Sempre vidre, abans d’altres materials.

 - Neteja diària.

 - Allunyar els recipients de la llum solar i olors. 

- Vigilar be la pròpia estructura del recipient i si es degrada rebutjar-lo 

- No reomplir botelles d’aigua comercials

Programes Fira i Firó de Sóller.