divendres, de setembre 01, 2023

La cuina de Normandia i la Vall del Loira

 



Com ja vaig fer la setmana passada, per avui us convido a fer un viatge; i aquest cop cap a França. I és que enguany en fet doblet, i si coma viatge d’estiu recorrerem terres (i cuines) Araneses; també férem lo propi per la regió de Normandia i la Vall del Loira.

Caen, Etretat, Bayona, Orleans o Mont Sant Michel;  són terres fabuloses per recórrer com també ho són de variades les seves cuines.

Moules e Frites. Si hagués de resumir l’experiència gastronòmica en una sola elaboració (ja d’avançat demanant disculpes a la rebosteria) seria sens dubte els Muscles amb patates fregides. I ja no tant per si són o deixen d’ésser una combinació bona sinó perquè no hi ha restaurant o local que no ofereixi aquesta elaboració com a plat estrella a la seva carta.





 

Nosaltres els provàrem a Mont Sant Michel: uns muscles a la marinera amb patates i uns altres amb sidra i les corresponents patates fregides. Tot un plat institucional de les zones costaneres atlàntiques.

Però a banda d’això l’oferta gastronòmica és molt variada: civets, paté de campanya, foie, magret d’ànec, embotits una bona horta de verdures i el pa... molta varietat i molt bo... res a comparar les baguetes a França amb les industrials que estan avesats a prendre per aquí.

Una part important de la gastronomia francesa gira entorn als formatges. Passejar pels mercats de poble i olorar ( i tastar) la infinitat de formatges que s’hi poden trobar és més que una experiència religiosa. Sorpren la gran varietat de formatges de cabra que s’hi poden trobar. Encara que els d’ovella i vaca són també molts nombrosos. Com a formatges nacionals destaquen el Rocafort, Brie, Munster, Cantal, Comté, Beaufort, Camembert de Normandia o  Emmental.












Programes Fira i Firó de Sóller.