dimarts, de gener 08, 2013

Un poc més de cuina Japonesa . Restaurant Mibu




Ja que la setmana passada parlarem d’aquesta especial vessant de la gastronomia a través  dels mangas i l'anime ; per a aquesta i aprofitant la inèrcia descobrirem algunes curiositats més de la cultura gastronòmica del país del sol naixent  en forma de literatura o cinema. També aprofitarem l’avinentesa per conèixer el que possiblement sigui el restaurant més exclusiu del Mon el MIBU.
L’any 2003 es va realitzar un especial encontre - taller entre dos grans restaurants el MIBU de Tòquio i el Bulli. La estada es va dur a terme en el restaurant Català on es va treballar per a unir la cuina mediterrània amb la oriental. De resultes d’aquelles jornades entre  Ferran Adrià i  Hiroyoshi Ishida ( cap de cuina del Mibu) es va editar el manga Mibu – elBulli, que narrava amb detall com es varen desenvolupar aquelles jornades on ambdós restaurants es fusionaren un en de sol.  Sens dubte una curiositat literària que sorprendrà a més d’un.

( Les fotos no son meves, però el manga està en procés de recerca)







Però la historia d’aquest “conte gastronòmic “ es un poc més complexa:
Cal a dir que es un llibre auto publicat, és a dir, el seu contingut no va ésser va publicat en cap revista ni tampoc està editat per una editorial professional sinó per un particular (en aquest cas, un restaurant) Malgrat  tot , pot ben estar englobat dins el grup de manga. El llibre va esser editat en japonès i després traduït al castellà . I malauradament  no està a la venda, als menys per a aquestes terres, per ara.




Com ja he dit a la introducció , fa uns anys, el prestigiós xef Ferran Adrià va visitar Japó i va aconseguir sopar en un restaurant anomenat Mibu. Aquest restaurant, situat a l'elegant barri Ginza de Tòquio , és el més exclusiu del món, ja que només té dues taules amb capacitat per a vuit persones i sobre és impossible reservar seient ja que és d'accés només reservat a membres associats . Els aproximadament 300 membres associats al Mibu paguen uns 200 euros poder sopar un dia al mes al restaurant. No es poden fer reserves i sol pots anar si vas convidat per algun membre . Doncs bé, Ferran Adrià va tenir la sort de poder sopar en aquest local, regentat pels senyors Hiroyoshi i Tomiko Ishida, i la veritat és que el particular cuiner català va  al·lucinar de valent amb el que li van servir.






Conta Adrià va quedar tan impressionat i captivat que des d'aquell dia va considerar a Ishida una espècie de "germà" o "mestre" espiritual, i va incorporar a la seva cuina algunes de les seves idees i conceptes. En un moment donat, a Adrià va tenir la idea d'organitzar una espècie d'esdeveniment: convidar als Ishida i al seu equip al seu restaurant, el Bulli, perquè cuinessin allà durant uns dies. No obstant això, la idea va anar creixent i al final el que van fer va ser ¡traslladar íntegrament el restaurant Mibu a Cala Montjoi! Així és, els Ishida i el seu equip es van traslladar a Catalunya (amb ingredients, autòctons  i fins i tot litres i litres d'aigua japonesa) durant una setmana per cuinar per als comensals i convidats d'elBulli.

Durant la durada de l'esdeveniment es va prioritzar la degustació dels plats al punt òptim i l'ambient de relax i hospitalitat ofert per la senyora Ishida, de manera que no es va permetre treure cap foto ni cap vídeo del menjar servit. Com seria una pena que tot això caigués en sac trencat, finalment els Ishida decidir, uns anys després (2007), encarregar la creació d'un manga on es comptaria la història d'aquest esdeveniment i es detallarien amb exactitud els plats cuinats i les reaccions tant de Ferran Adrià com dels altres comensals.


Aquesta és la història d'aquest interessant manga .  que va ser editat simultàniament en japonès i espanyol i distribuït entre la gent afí als dos restaurants. L'anhel dels Ishida és que aquest sigui un document d'un somni que serveixi a les generacions futures per a comprendre l'essència de la cuina japonesa, i per això la seva idea és donar exemplars del llibre a escoles de cuina on es formaran els talents del futur .
La darrera trobada entre elBulli i el MIBU es va du a terme el passat més de novembre en el saló del Manga a Barcelona on amb dos xefs oferiren una màster Class de cuina.
Aquí us deixo alguns enllaços per a aprofundir més en aquesta curiosa historia de com dos grans restaurants es fusionaren en una història manga molt exclusiva.



 

 

1 comentari:

Unknown ha dit...

Gràcies, Juanan! M'encantaria veure aquest llibre!

Si us agrada saber més sobre la cuina japonesa, aquí us deixo un enllaç interessant sobre el simbolisme del menjar i la ceremònia de l'any nou japonès:

http://www.comerjapones.com/osechi-ryori-la-comida-ceremonial-de-ano-nuevo