dissabte, d’agost 23, 2014

Cuina Alemanya (I) .Les wurst




Aquesta setmana passada hem realitzat el viatge anual familiar; aquest cop cap a  Alemanya, concretament a Hamburg i a Bremen. 


Apart de les típiques visites que es solen fer als viatges, una part important  del temps l’hem dedicat a assaborir la gastronomia de la terra.
El ventall d’especialitats culinàries alemanyes és molt ampli:  gustosos cuinats de col, peces de carn rostida, embotits de tota casta, deliciosa rebosteria i un ventall de pa tant ampli que no ens bastarien els dies d’un més per a assaborir-los tots.







Destaca el consum de productes de cultiu i producció ecològica, darrerament un estil molt present dins les cuines alemanyes. I es que els mercats d’aquest tipus de producte estan superant amb nombre a la resta.
També destaca la gran globalització gastronòmica present als carrers : pizzeries, kebaps, restaurants xinesos o hindús, entre d’altres. Sigui com sigui us asseguro que gana no s’en passa.
Però centrem-nos en la cuina alemanya. No se si és un tòpic o no, però el cert és que a cada carrer podies assaborir una salsitxa. Bàsicament existeixen tres tipus de salsitxa: Rohwurste, kochwurste i les Bruehwurste.

Rohwurste (salsitxes crues)

Malgrat el nom Rohwurste, també conegudes com Hartwurste, aquestes no són realment crues. Aquestes salsitxes estan fetes de carn picada, usualment una combinació de carn  magre de porc i panxeta   ben trempada amb sal i espècies. Es poden presentar estan salades, curades o fumades i assecades a l'aire. El salami i la Bratwurst són tipus de Rohwurste.

Kochwurste (salsitxes cuites)

Les salsitxes Kochwurst (salsitxa cuita) són fetes de carn mesclada amb parts de la freixura de l’animal  i  han estat escaldades o bullides; la Blutwurst (salsitxa de sang) i Leberwurst (salsitxa de fetge) són els tipus més comuns. Hi ha prop de 350 tipus de Kochwurst i només 60 tipus de salsitxes de fetge. Altres tipus de Kochwurst són Mettwurst, Sulzwurst i Thueringer Rostwurst.

Bruehwurste (salsitxes escaldades)

Les Frankfurters són el tipus més comú de salsitxa escaldada. Les Bruehwurste estan fetes de carn finament picada que ha estat bullida dins un  brou o sopa i després acabada  amb un procés de fumat-. Prop del 60 per cent de totes les salsitxes alemanyes són Bruehwurste, com la bockwurst, Bratwurst i Knackwurst. El Knackwurst i la bockwurst són similars a les Frankfurters, mentre que les Bratwurst són més pàl·lides ja que estan fetes de porc i vedella.
Un dels dies del viatge varen decidir fer una cata de salsitxes i literalment ens varem posar les botes. Aquí teniu la carta d’aquell vespre.......

Bierwurst: És un tipus de salsitxa adobada amb cardamom  .

Bockwurst: Feta à partir de carn de porc, vaca, pollastre o gall dindi picada molt fina, amanida amb sal, pebre vermell i pebre blanc

Bratwurst: Part fonamental de la dieta tradicional alemanya, és la més consumida . Gruixada  i de color blanc . Adobada amb nou moscada i un poc de gingebre. Aquesta salsitxa , juntament amb la cervesa   forma el tòpic alimentari més repetit sobre Alemanya.

Frankfurter: La salsitxa que més renom internacional així hi tot no te res a veure amb les  "salsitxes de Frankfurt" que podem comprar en qualsevol del supermercat espanyol. Feta de magre de porc, panxeta, espècies i un intents procés de fumat  

Wienerwurst: Feta una base de carn de boví i de porc assaonat amb coriandre i all.

  Weißwurst: Literalment "salsitxa blanca". Preparada amb carn de vedella o de boví i porc, diverses espècies i  ou. Típica en els berenars
Weisswurst : salsitxes blanques petites fetes de vedella.
Estàvem tant capficats en la feina de cuina,  que aquest vespre no pensarem  a fer cap foto a l’assortiment de salsitxes, per això la foto d’aquesta setmana no va de salsitxes . Es tracta d’una foto al mercat de Hamburg, i més concretament a unes senalles plenes de verdura i fruita variada que es venien per 10 euros ( senalla inclosa) . Ja és que dins l’avió no ens hi cabien, però algun dels packs si que haguéssim duit, feia tot una bona mengera.
Però de fruites, postres i altres delícies alemanyes en parlarem la setmana que ve. No vull acabar l’article d’aquesta setmana sense agraïr a Sebastian i Silvia que ens acollissin tant be a casa seva durant el viatge.








Guten  appetit. parlemdecuina@hotmail.com

Programes Fira i Firó de Sóller.