dimecres, de maig 29, 2019

Dóna't Temps

Dóna’t temps Del 6 al 14 de Juny

Des de serveis socials s’ha organitzat una sèrie d’activitats en memòria de Maria Rosa Martínez. Aquí trobareu el programa d’activitats:
A destacar el show cooking de dia 7, on podrem aprendre bones receptes  de la ma de 3 grans cuineres, Eva Llobet, Aina Burgos i Anais Perrote. Serà al patí de la biblioteca a partir de les 18:30 h.
Tal vegada sigui un tòpic el que la cuina és terreny d’homes, i tal vegada si ens centram amb  les estadístiques actuals, sigui així . De fet dels 195 restaurants  amb estrella Michelin a tot l’Estat , sols 18 son dirigits per una dona. Cosa que contrasta amb el fet que sols un 50% dels homes saben cuinar front al 85  de dones que si en saben.
Però podem dir que  la historia de la gastronomia ha estat feminitzada  des del seu orígens. De fet, ja cap 7000 anys abans de crist  a Mesopotàmia ( on es situen les primeres civilitzacions);  ja eren les fèmines les que s’encarregaven de recollir fruites i arrels i cuinar allò que duien el homes després de les caçaries . La dona sempre a la llar amb els nins  i l’home a la recerca de sustent.
I això, d’una manera o s’altre es va mantenir al llarg de tot l’evolució gastronòmica al llarg de la història.  Així hi tot recordam alguns cuiners i gastrònoms importants Apici, Escoffier, Clause, Caremé, Tirel, Bocousse, Roca, Robuchon, Scappi. Però la llista de cuineres rellevants ens costaria de realitzar.
Rellevants en el llibres d’història, a les cròniques o  als relats; perquè  si pensam que des de fa 9000 anys a les cuines de les cases, dels palaus, de les possessions i d’allà on era necessari fer un rostit, arrencar sopa o remenar  guisat han estat sempre la figura femenina  la percepció canvia. I tant que si .
Hem tingut també grans dones cuineres ( que han destacat tant o més que els homes en aquest camp), però si be es cert que dins les àrees professionals ho han tingut difícil


Eugenie Brazier

La primera dona que rebé  3 estrelles Michelin l’any 1933 Maria Bourgeouis
També rebé 3 estrelles Michelin l’any 1933 i el seu plat estrella era una recepta de paté calent (Pâtè chaud)  i les  seves postres d’ Illes Flotants de xocolata rosa .  


Marguerite Bise
Amb el seu restaurant  L'Auberge du Père Bise també fou guardonada amb tres estrelles Michelin l’ any 1953 

 


Carme Ruscalleda
7 Estrelles Michelin. Treballadora, lluitadora incasable, innovadora, tradicional. De punta a  punta de Mon 


Julia Child
La primera cuinera mediàtica . Va traslladar la cuina francesa dels anys 50 i 60 a terres Americanes. I va inaugurar els programes gastronòmics a les televisions.Cristela Comerford
La cuinera   de la Casa Blanca d’ençà 1995. Diuen que és la cuinera més poderosa del Mon. A més la seva procedència asiàtica la fa doblement reconeixedora dels seus mèrits Coloma Abrines Vidal. Madó Coloma.
Dona de casa , cuinera de tota la vida que va deixar “una herència” escrita gastronòmica molt valuosa. Cuina bona i com s’ha de fer.


I totes i cada una de ses dones que ens han deixat ses seves llibretes, plaguetes i receptes. Dones  deixat coneixements, tradició , cultura i tota una herència que hem de salvaguardar per a futures generacions de cuiner@s
Per això avui vull rompre una llança en favor de la dona cuinera, aquelles dones que durant segles han cuidat i alimentat famílies. També per  aquelles dones que , amb més esforç que el que necessitava un  home,  han pogut destacar en els àmbits professionals

I per això avui tenim tres grans  cuineres

Anaïs Perrotte Hernández. Hereva d’una llarga tradició gastronòmica i empresària i que ha sabut adaptar als temps actuals sense perdre les arrels que la fan formar. Rebostera que mescla , i amb una ma excepcional, lo millor de la cuina  francesa amb la cuina mallorquina . un clar exemple del que és passar coneixements de pares a fills, i en aquesta cas de padrins a nets. Si l’heu de menester estirà al restaurant Es Canyis, i ben segur la trobareu muntant algun merengue o decorant alguna tarta.

Eva Llobet Pérez. Fornalutxenca, cuinera de formació i devoció. Ha treballat a restaurants com el Bens D’avall, Vergeret,  Arabella Golf , Hotel Costa d’Or o l’Aimia. I no sense esforç a passant de començar des d’abaix de tot; arribant a esser segona de cuina  del Mar bell, 2 de cuina del Turó o dirigir la cuina de Cal Bisbe. Ara treballa amb l’equip de Ca’n Lluís. Si l’heu de cercar cercau-la passejant pel Barranc de Biniaraix o menjat la paella de ca sa mare.


Aina Burgos Roca, tal vegada la cuinera  balear més mediàtica. Empresària, emprenedora i defensora de la cuina sana i ben feta. Ha esta conductora del programa  ‘PASSA’M LA SAL’ (Televisió de Mallorca) i  també  fou  co-conductora del programa ‘SA BONA CUINA’ de Paquita Tomás, (IB3). Guardonada al TAPALMA amb el premi «Tapa típica»per una original tapa, «Aspic de ratjada amb escabetx de taronja i ensalada de llenties». Un clar exemple del seu estil de cuina i del que ens vol oferir. Ara ja fa un bon grapat d’anys que ens ofereix les seves creacions a través d’Aineire i Ainere Catering.
Segur que  gaudiguem d’aquesta  jornada . Va per tu Maria Rosa!

Programes Fira i Firó de Sóller.