diumenge, de setembre 19, 2021

Cuina digital 100% “producte local”

 

Cuina digital 100% “producte local”

 




De tant en tant , en aquesta secció deixam a un costat la cuina i els fogons els bescanviam  per l’ordinador i la xarxa. Doncs per a la secció d’avui “navegarem” per món digital i gaudirem i descobrirem algunes webs, blocs i curiositats amb la cuina i la gastronomia com a eix central. En altres ocasions que he fet recopilacions semblants he parlat tant de blocs i webs de la nostra terra com foranes. Ens aquesta ocasió usarem sols 100% “producte local”.

Començarem el nostre viatge gastronòmic visitat la web http://www.marratxipedia.com/. Una enciclopèdia virtual ‘on line’ sobre qualsevol aspecte relacionat amb el municipi de Marratxí. La idea d’estructurar aquesta enciclopèdia va sorgir des del moment que la revista Pòrtula (1981-2007) va deixar d’editar-se en paper i va adquirir un nou format a través de les ones de Ràdio Marratxí i del programa “Amb ‘P’ de Pòrtula (des de 2008, encara en antena). Biel Massot i Muntaner, n’és el cap visible de la web, i ens conta que és el responsable i coordinador tant de la idea inicial com del desenvolupament posterior . Hi ha persones que col·laboren esporàdicament, malauradament ningú fix i això fa que funcionem amb alts i baixos continus; una llàstima...

També ens conta que:  bàsicament hi ha dos tipus de coses: receptes provinents de les que la col·laboradora Xisca Juaneda va anar publicant a Pòrtula, i els comentaris referents a gastronomia que van a la  secció "Retalls de Premsa Forana" del Diari de Marratxí. En alguna ocasió hem fet alguna altra cosa, altre tipus de receptes, agafades d'aquí i d'allà, comentaris sobre elements de gastronomia i/o cuina, notícia d'events gastronòmics... però ara només feim el que deia al principi...

Pel que fa a la secció de cuina podem destacar la gran feina de recuperar receptes tradicionals ; aquelles receptes que malauradament estant quedant oblidades. Orxata de Sant roc , Gela d’ametlla de Pòrtol, rostit de Pasqua o bullit d’ossos , són algunes de les saboroses propostes d’aquesta web. L’adreça completa de la secció de cuina és http://www.marratxipedia.com/receptari-gastronomia

Cal a dir que aquesta web està vinculada amb Diario de Marratxí de la ma de Biel Massot , que a l’hora també es fa ressò cada setmana de les noticies de la nostra vall i els articles d’opinió , inclosos els de parlem de cuina https://www.diariodemarratxi.com/del-soller-18-de-juny/

Malgrat ja no es publiqui, i ja que hem parlat de la revista Pòrtula, ens podem organitzar aquest viatge digital per a fer una aturadeta i visitar el bloc Amb P de Pòrtula http://portula.blogspot.com/ . En aquest blon, entre d’altres temes ben interessants, cal destacar la secció “Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç” http://ambpdeportula.googlepages.com/bojosperlacuina...ambpaladarfeli%C3%A7 . Un recull de quasi 140 receptes mallorquines i d’altres indrets del Món molt interessants . Aquesta feina va sorgir de la unió de dues idees semblants i d'un bloc previ -Bojos per la cuina- creat per Maria Antònia Sureda i Vallespir. Aquest bloc unificat conté receptes, recomanació de llocs i plats, anècdotes, història de la gastronomia, aportacions d'amics i amigues. Un bloc que segur es mantindrà una bona estona entretinguts davant els fogons.

Seguim la nostra tourné per internet i ara us recomano visitar alguns dels blocs de cuina que en quests darrers anys han fet els alumnes de cuina de l’institut. Estan tots recopilats a la següent adreça : http://cuinant-blog.blogspot.com/search/label/blogs . Aquí trobareu algunes idees i consells dels futurs cuiners i cuiners de la nostra vall. Segurs que us sorprendran gratament.

 

I ara que prest començarà la temporada d’oliva, us recomano visitar el bloc https://oli-serra-tramuntana.blogspot.com/ . Un treball sobre tot el que envolta el mon dels nostres olivars. Sempre amb la idea de preservar les nostres tradicions i potenciar el nostre producte. Aquí trobareu bones idees per afer un pa amb oli https://oli-serra-tramuntana.blogspot.com/2017/11/pa-amb-oli.html , escoltar bona música https://oli-serra-tramuntana.blogspot.com/search/label/musica o visitar alguna tafona ( de les que algunes prest ja desapareixeran): Raixeta, Can Det, S’Olivaret o Raixa, entre d’altres .

Abans d’acabar, la següent aturada la farem al bloc.

 https://taulaposada.com/ Conserves, confitures, licors i begudes , cuina vegetariana , cuina mallorquina , pans , pastes salades, receptes dolces i receptes salades ; són algunes de les seccions del bloc de na Caterina Gelabert Perelló

Na Catareina ens diu:  vaig començar a publicar el 23 de novembre del 2011, aviat farà 10 anys. Vaig començar amb el bloc per entretenir-me mentre estava a l'atur. La qüestió és que em va entretenir molt i el que va començar com una afició va acabar sent una feina. Durant uns anys m'hi vaig dedicar de manera professional. Fa uns tres anys ho vaig deixar i ara torna a ser un hobby una altra vegada.

Si us he de recomanar alguna de les propostes d’aquest espai digital podríeu provar la Confitura d’albergínia al punt de vainilla o la conserva de formatge amb fines herbes. Dues propostes no massa complicades però amb molta versatilitat i originalitat.

 

I no podria posar punt i final sense recomanar-vos la web i el bloc d’aquesta secció www.cuinant.com i http://cuinant-blog.blogspot.com/ , on precisament la darrera actualització a estat la relativa als Taller d’autosuficiència realitzats el passat dissabte dia 11 al Jardí Botànic amb una interessant jornada de conserves i gastronomia.

També trobareu al bloc aquest mateix article amb enllaços i més imatges.

 

 

La recepta.

 

Per avui la primera recepta que us proposo és una proposta del bloc amb P de Pòrtula que m’ha fet recordar bons moments i recordar a qui fou el mestre de mestres: Mestre Tomeu Esteva. I es que vaig tenir en una ocasió l’oportunitat d’aprendre aquesta recepta amb les seves indicacions.

GREIXONERA D'ANDRATX

Ingredients: -Mig litre de llet , 3 ous , 3 o 4 cullerades de sucre , 2 ensaïmades millor seques; o del dia anterior , 1/4 de canyella en branca, la clovella de 1/2 llimona, mantega i galeta picada

Preparació: Posam a bullir la llet amb el sucre dissolt, amb la canyella i la pell de llimona. En haver fet un bull, la retiram del foc, la deixam refredar i la colam. Triam una greixonera alta o un recipient de forn. L'untam de mantega i galeta picada. Mesclam els tres ous batuts amb la llet i també les ensaïmades ben esmicolades i tot, ben remenat, ho posam dins la greixonera. L'enfornam a 200º que llavors convé baixar a 180º. Es torbarà uns 40-45 minuts a ésser cuita, però hem de vigilar i provar el punt amb un escuradents. En estar a punt, treure-ho del forn i deixar-ho refredar.

En aquest cas la recepta és de Barita Mas, amb avantpassats andritxols. La transcripció al bloc és de Vicenç Sastre .

 

Del bloc  Taula Posada

Conserva de formatge amb herbes aromàtiques

Farigola
Romaní
Sàlvia
Formatge
Oli

 

Tallarem el formatge a daus. Rentarem les herbes aromàtiques i les eixugarem bé amb paper de cuina. Posarem el formatge dins pots de vidre, intercalant amb fulles d’herbes. Omplirem amb l’oli de manera que tapi el formatge i les herbes i tancarem fort. L’oli ha de quedar ben a nivell amb el pot de forma que no hi quedi gens d’aire a dintre. Girarem els pots cap per avall per a què facin el buit unes 6 hores. Els etiquetarem i guardarem en un lloc fosc i fresc.

 

 

 

 

 

Escola de cuina

( Resum d’enllaços i altres propostes interessants)

www.cuinant.com

http://cuinant-blog.blogspot.com/

http://www.marratxipedia.com/

https://taulaposada.com/

https://www.bojosperlacuina.com/

https://maremallorca.net/

http://demelisucre.gastronomicament.cat/

https://www.recetasmallorquinas.es/

https://fetimenjat.org/

https://oli-serra-tramuntana.blogspot.com/