Seguint amb el nostre particular viatge per les cuines antigues aquí us deixo unes imatges de Can Carol (del Camí de Can Deià, ja que amb aquest nom es poden trobar vàries cases a Sóller ).
Es tracta d'una casa amb l'estructura típica de les construccions de principis de segle passat que presentaven una casa principal amb el mejador, les estàncies o dormitoris, els porxos i una edificació adjacent on hi havia la cuina i el lloc comú.
Can Carol fou construida l'any 1912 ( tal i com ho indica una inscripció marcada a un dels llenyams del primer pis) per F.R ( Francesc Rotger), pare de Antònia Rotger que a l'hora era la mare d'Isabel Alvover Rotger i del Pare Alcover, prevere dels SSCC ( e.p.d) .
L'època de construcció de Can Carol coincidí en un període de màxima explendor de la Vall de Sóller. Aquest any (1912) fou inaugurat el Tren de Sóller que ajudà a l'expànsió econòmica de Sóller a la resta d'Illa; a més Sóller també gaudia d'un important comerç amb en sud de França (amb vapors de Sórtien del Port de Sóller direcció Cettê) i una gran xarxa industrial tèxtil.
Com a curiositat l'any 1912 fou inaugurat el RMS Titànic, una història de tots coneguda.
Després d'aquest introito sobre la història de Sóller, aquí teniu la foto del quid de la questiò.
Podem veure una pica de pedra picada i una cuina de construcció amb dos punts de foc. A sobre de la cuina trobam un fogò de gas ciutat ( Sóller fou uns dels primers pobles en tenir-ne). Curiosament la fàbrica de gas era veïnada amb Can Carol.
A la cuina de Can Carol hi trobam múltiples èstris i màquines de cuina antigues.
Fins hi tot hi podem trobar una caixa de transport de cacao de Centre Amèrica i Sóller. Durant aquells anys i fins als anys 80 que tancà la darrera; a Sóller hi hagué fins a 5 fàbriques de xocolata: Chocolates Pinya, Chocolates La Cigueña, Chocolates Pastor, Chocolates Deià i Chocolates Joy...
... però això ja és una altre història.
... però això ja és una altre història.
1 comentari:
Aquest blog és cada vegada més multidisciplinari! A més de fotos de cuines antigues, que ja és interessant per si mateix, ens ofereix informació sobre els contextos històrics que envoltaven els cuiners i les cuineres de l'època. "Chapeau!
Com diuen al "facebook": m'agrada!
Publica un comentari a l'entrada