dissabte, de gener 21, 2012

Viatge a l’India i el curri





Aquest cap de setmana passat vàrem fer un viatge a la India, ens vàrem impregnar dels olors dels encens, dels sabors de les espècies més exòtiques i els nostres paladars assaborirem les més exquisites delícies Indus, i tot i sense tenir que sortir de l'illa.


Fou la visita, llargament esperada, al restaurant Baisakhi ( www.baisakhi.es) la que ens transportà per damunt mars i continents a la mateixa terra del Taj Mahal
Sols entrar per la porta trepitjant un llit de pètals de roses ja dona una idea de que el que ens trobarem a dintre no serà experiència comú. Una il•luminació molt acurada i una decoració densa però sense esser carregant ens donen la benvinguda al nostre lloc devora dos cavalls de fusta molt ben ornats e icones del local.

El primer que rebem son uns draps de fil calents per a fer-nos les mans netes i ja rebre els primers aromes i flaires que ens acompanyaran fins al final de la cerimònia gastronòmica.

El menú es fixe, no has de triar res. L'equip de l'establiment fa una selecció de vins i plats Hindús , o més ben dit: cuina creativa hindú. Uns aperitius vegetals obren el menú i precedeixen als 6 plats a base de curris del menú d'aquell dia. Cal destacar el curri de plàtan i el de llenties, realment exquisits. Coma nota, diguem n'he curiosa, destacar la definició del cambrer vers a les salses del menú: "Aquestes salses ( referint-se a un grup de tres salseres) piquen un poc; aquestes salses (referint-se a als tres semblants), piquen ...( silenci)... més... ( silenci)....salses perilloses!) . I tant!, picants però extremadament delicioses, un joc entre el poder i voler. Les postres a base de coco i un xupito també de coco, arrodoniren la bona vetllada a primera línia del Marítim.



I de preu? , més que ajustat la gran qualitat oferida, sens dubte una bona proposta per a un dissabte vespre. Cal a dir que s’ha de fer reserva amb bastant antelació per a aconseguir un bitllet per a aquest viatge a l’India.



Apunts sobre el curri:

Una de les claus de la cuina Hindú i asiàtica en general és el curri. Generalment associam el nom de”curri” al conjunt d’espècies que s’usen en aquest tipus de cuina, però aquest nom te altres accepcions.


El nom curri prové de la paraula ”kari” en idioma tamil (sud de l'Índia) i que s'utilitza per descriure qualsevol plat amb acompanyament d'arròs. Realment el terme “curri” significa estofat i va ser adoptat per l’anglès (a les colònies) per designar els plats estofats i que posseïen un brou ric en diverses espècies.

El terme ara s'ha estès per tot el món, i s'aplica a qualsevol plat amb espècies que posseeix un estil indi o asiàtic. Existeixen barreges comercials com el curri en pols que s'anomena garam masala.
El terme s'empra també en la majoria dels plats que inclouen llenties seques denominades “dal”, o fa referència a espècies específiques emprades en la seva preparació.

Algunes de les mescles d’espècies anomenades curri inclouen fins a 40 tipus diferents d’espècies, entre les que podem trobar alfàbrega, comí , safrà, canyella, cardamom, ceba seca, api, coriandre, cúrcuma, gingebre, mostassa, nou moscada, pebre de caiena, pebre bo i tamarinde , entre moltes d’altres . La recepta del curri varia segons cada regió i país.

Fa uns mesos vaig estar a Londres i allà els restaurants de cuina Hindú s’anomenan “curry houses” i és molt comuna l’expresió “going for a curry” (anar a cercar curry) per a indicar que van a un local de cuina hindú o fins hi tot d’un altre país asiàtic.


Námaste.

Cercant per internet he trobat aquest blog sobre cuina hindú que és molt interessant.

Programes Fira i Firó de Sóller.