dijous, de setembre 13, 2012

Tarta TranviaVa de dolç

Tal i com ja férem la setmana passada , avui ens tornarem a posar llépols i aquest pic de la ma de Llorenç Salvà i Juanjo Bauzà, guanyadors del concurs de tartes decorades de les pasades Festes de Sant Bartomeu.  De entre un bon grapat de tartes , totes elles espectaculars, el Tramvia de Sóller  que feren de bescuit i fondant fou l’escollida pel jurat. Sens dubte un reconeixement a les hores invertides en la seva elaboració.
Més de un quilogram de fondant de sucre dos bescuits farcits de ganache de xocolata  i moltes hores de disseny i muntatge són les “dades” d’aquesta peculiar tarta.
P: Ens podríeu explicar un poc la vostra experiència amb el sucre y la decoració?
Varem començar a fer la fent primer el bescuit,  un vegada que els bescuit varen estar fred i reposats els varem tallar amb la forma. Després lo mes llarg va esser el fet de tallar, amassar i colorejar el fondant. I com que era la primera vegada que la fèiem , ens enredà molt el tema de disseny, prenent mides, rectificant tonalitats de color. Mirarem fotos del tramvia sobre elles anàrem fent la decoració el més semblant possible.
P: No era la primera vegada , però, que treballàveu el fondant, no?
Realment era la quarta tarta que fèiem, però la primera a la que hem dedicat tant de temps. Al final quant la tinguérem feta sens anaren ocorrent idees que ens haguessin estalviat temps..per ventura per la pròxima.
P: El fondant li donàreu color vosaltres?
Si, comprarem la pasta ja feta blanca , però els colors, sobre tot el marrò que ens resulta difícil trobar-li el to adequat , els férem nosaltres.
P: Art efimer, no?
Dons si, el que passa és que també s’agraeix la cara de la gent al provar-la i que es gaudeixí, malgrat després sols en quedi el record. 
P: Quin tipus de bescuit usareu com a base?
Emprarem  el MSC ( Madeira Sponge Cake) , emborratxat amb un almívar de canyella , farcit de ganache de xocolata i dulce de leche. El farciment és part fonamental de la tarta. Ja que com que les peces surten a vegades molt gruixades ,  si no tenen un bon farciment resulten un poc seques. Tot i això aquest tipus de bescuit és molt bo tot sol. Sobre tot bo de treballar i bon suport per al fondant.
P: Quin consells donaríeu  a algú que s’anima a fer un tarta decorada?
 Primer recollir tota la informació possible, nosaltres ho hem tret de blocs o vídeos , sobre tot ww.megasilvita.com i www.azúcarconamor.com. També al youtube existeixen multitud de tutorials.
Després armar-se de paciència i anar tira a tira. Partint d’un disseny previ . Nosaltres començarem a treballar a les 3 del capvespre i acabàrem a les 10 de la nit.  No obstant sempre es recomana fer les bases el dia anterior per a que siguin ben fredes.
Tota la resta depèn de cada un de la seva traça i sobre tot de les ganes.
Moltes gràcies pel vostre temps.
Si la setmana passada acabàvem al la recepta del fondant avui us deixaré al recepta del bescuit MSC per a que així ja ho tengueu tot per a fer las vostres espectaculars creacions.
Aquesta recepta és la usualment s'utilitza per fer els pastissos fondant, ja que és un pa de pessic que queda força compacte, a prova de tot, tingueu en compte que ha d'aguantar molt de pes, com aproximadament mig quilo de massa, i que dir si a sobre figueretes o altres decoracions . Admet innumerables combinacions, gust llimona, vainilla, taronja, xocolata, etc. Per usar amb el fondant és necessari que aquest sigui ben  fred abans de muntar-lo, millor d'un dia per l'altre, a més aquest bescuit, com gairebé tots aguanten molt bé la congelació.
Ingredients: 4 Ous,  200g de mantega o margarina.200 gr de sucre, 300 gr de farina, 1/2 sobre de llevat tipus Royal, 1 mica de sal. Ratlladura d'una llimona, o una taronja, o una culleradeta d'essència de vainilla, o de sucre avainillada, o 25 gr de xocolata en pols amarg, ....
Preparació: Tamisar per una banda el llevat, la farina i la sal, reservar. La resta d'ingredients han d'estar a temperatura ambient. Batre la mantega amb el sucre, fins que emulsionin ,hem batre fins que es vegi que va blanquejant, o fins que el sucre es comenci a dissoldre en la mantega. Un cop treballada el sucre i la mantega, incorporar els ous un a un sense deixar  de batre,  Pot tenir un aspecte com de tallat però no passa res s'arregla quan se li incorpora la farina prèviament tamisada amb el llevat i la sal. Millor  cullerada a cullerada sense parar de batre, de la mateixa manera que els ous.
 Preparar un motlle amb mantega i farina, i enfornar amb el forn preescalfat a 160 º, uns 40 minuts o fins que al punxar amb una broqueta , surti neta. Cal tenir paciència és un pa de pessic que té una cocció molt lenta, a  vegades fins a dues hores ....

Aquí  escoltar l’entrevista completa GANIVETS!

  El Ganivet La història del ganivet és realment antiga, de fet ho és tant que quasi es perden els seus orígens dins l’antiguitat . Quas...