dimecres, de març 05, 2014

Cruixent de pa amb Oli D.O Oli de Mallorca amb formatge maonés i confitura de tomàtiga

La setmana passada vaig tenir la sort de guanyar  el primer concurs de Pa amb Oli , convocat pel Corte Ingles i el Consell regulador de la D.O Oli de Mallorca.

Aquí us deixo la recepta i algunes fotografies de l'esdeveniment.Espero que us agradi.









Ingredients per a 2 persones
4  tallades fines de pa. (Podem tallar el pa amb una màquina de tallar carn freda )
2 tomàtigues de ramellet  i 8  cherrys per a decorar
1 ceba picadeta ben fina.
Un poc de romaní picat.
Oli d’oliva Verge D.O “ Oli de Mallorca”
Sal fina i sal de Cocó.
Pebre bo negre.
100 grams de formatge maonès. ( O un altre tipus de formatge)

Elaboració
Tallarem unes llesques finetes de pa i les posarem entre dos papers de cuina i amb l’ajuda d’un corró les aprimarem tot el que puguem. Si volem tallar-les finetes directament podem posar el pa dins els congelador pel tal de que s’endureixi una mica ( amb una hora basta) i passar-lo per la màquina talla  carn freda .
Aquestes llesques primetes de pa les assaonarem i les regarem amb oli d’oliva.
Apart sofregirem un poc la ceba picada i  la tomàtiga picada . Ho posarem be de sal i pebre bo.
Untarem el pa amb el sofregit li posarem un bocí de formatge i ho enrodillarem sobre si mateix , subjectant-lo amb un escuradents. Val mes embolicar el pa tot d’una i no deixar-lo massa temps amb la tomàtiga untada si no volem que se’ns reblaneixi .
Tot d’un fregirem durant un parell de segons els rodets de pa i el servirem calent amb un poc de sal gruixada per sobre i acompanyat amb les tomatiguetes. Si volem reduir el greix a la elaboració podem fer-los al forn.
Decorarem amb unes fulles verdes i una punteta de confitura de tomàtiga que farem posant a coure 100 grams de tomàtiga , 75 grams de sucre, un poc de canyella en branca i una pell de llimona. Tot ha de coure fins que es confiti a foc fluix ( més o manco 20 minuts).

________________________________________________
La recepta del pa amb oli  fou documentada per primer cop en el  segle XVIII pel capellà mallorquí  Jaume Josep Bernat Martí i Oliver. En  el seu origen  el pa amb oli , pels ingredients que porta, podem deduir que es  tractava d' un menjar tradicional d'estiu , de pagès. Suposo que amb la idea de reblanir el pa més dur, s’hi fregava un poc de tomàtiga i es regava amb oli . I també es fàcil deduir que en funció del poder econòmic de la família el companatge devia variar bastant. És un plat simple i de tal senzillesa, que  per això aviat es degué esdevenir habitual dins la cultura mallorquina.
Si bé es cert que altres regions espanyoles elaboren algunes receptes , que s’hi podrien semblar , el pa amb oli sols a arrelat fermament a terres dels països catalans.
No cal a dir que el resultat de un  pa amb oli , depèn 100 % de la qualitat dels productes que hi posem , així si el pa és de forn de llenya, les tomàtigues del nostre hort i l’oli de les oliveres de la Serra de Tramuntana, assolirem un plat digne de Reis.

____________________________________________________

Fotos Concurs















_______________________________________________________________________



Miscelània. 

Ultima Hora 1 de març de 2014









http://www.rtve.es/alacarta/videos/informatiu-balear/informatiu-balear-03-03-14/2425790/
minuts 16:44