divendres, de gener 14, 2011

Anam de foc

Sant Antoni dels Ases
 
Per Nadal, creix el dia una passa de gall,
Per sant Esteve, una passa de llebre,
Pels reis una passa de vell,
Per sant Antoni, una passa de dimoni.
(Tradicional)
 
A mallorca celebram dos Sant Antoni, el dels Albercocs i els dels Ases, un d’estiu i l’altre d’hivern.  Aquest darrer és el que festejam aquest cap setmana. Foguerons, dimonis, gloses, ximbombes i bon menjar ompleixen carrers i places de tota la vall i tot això acompanyat amb el fred de l’hivern ( que no en fa massa aquests dies ), li confereix un color i una calor especial , esdevenint-se en una de les festivitats per sentides per tothom.

Sant Antoni és un sant de forta devoció a Mallorca i no existeix, pràcticament, cap església que no li rendeixi culte. És Sant Antoni patró dels animals domèstics i de pastura, és el protector de la pagesia mallorquina; és el protector dels conreus; igualment és el protector dels manescals, els ferrers, els porquers, els cansaladers, els cerers, els forners, els pastissers, els confiters, els traginers, els jugadors de cartes, els fossers i enterramorts.
 
            Com a curiositat , i encara que estiguem en plena època de matances, estava molt mal vist celebrar-les aquest dia, per raons obvies. Aquest dia és considerat la festa dels animals per la qual cosa no se’ls feia treballar, era corrent donar-los un pinso extraordinari i fer-los objecte d’un tractament respectuós. També era mal vist tenir-los fermats. Després de les beneïdes i les cavalcades se’ls deixava a lloure per dins una tanca. També es guarnia els animals amb els millors arreus, sovint amb corretges fetes expressament per aquell dia. Els genets, igualment, vestien les seves  millors robes i, com els animals, lluïen el bo i millor que tenien. Els cascavells, campanetes i d’altres elements sonors igualment que les cintes de colors tenen caràcter d’amulet i de protecció contra els mals esperits.
 
De la nostra Illa cal destacar les festes i foguerons de Sa Pobla i de Muro, que s’han esdevingut com a principals exponents de la festivitat de Sant Antoni; però les festes si foguerons d’altres localitats no deixen res a envejar.
 
Pel que fa a la part gastronòmica de la festa, és impensable viure-la sense botifarrons, sobrassades, xuia, costelles i llom , tot ben torrat al caliu dels foguerons i acompanyats amb unes bones llesques de pa, oli d’oliva verjo i vi negre. Però hi ha altres plats típics d’aquestes festes com són les coques de verdura i pebre, les espinagades de verdura, de peix o de carn . Per exemple a  Sa Pobla és típic aquest dia menjar arròs brouós i fer les espinagades amb espinacs i anguiles , antigament de l’Albufera.
 
Però  no sols a Mallorca es viu amb devoció Sant Antoni, a Menorca es celebra Sant Antoni Abad o Sant Antoni del Porquet ( també el 17 de Gener), que a Menorca te una important rellevància la seva festivitat ja que a més de protector  dels animals, és també patró de l’illa.
 
Pero les espinegades tambe es poden fer de carn:

Ingredients per a la massa :  
100 gr. Saïm de porc
1 dl d’oli d’oliva verge
1dl aigua
Farina fluixa ( la que agafi)
 
Farcit:
10 tallades fines de llom de porc que passarem per una mescla d’oli, llimona i pebre bo vermell ( dolç o coent, segons gust)
1 manat de bledes
1 manat de cebes tendres
1 manat d’espinacs
100 grams   de xíxols tendres
8 dents  d’all
julivert picat
oli d’oliva verge
pebre bo dolç i pebre bo coent
Sal.

Elaboració:
feis  una massa homogènia  i l’estirau en dues peces rectangulars grosses  ( de la mida de la placa de forn)
 
Netejau tota la verdura i la tallau ben petita.. Tot en cru (verdura i carn)  es mescla amb la resta d’ingredients i s’assaona  convenientment, donant-li un puntet coent .
Pintau amb un poc d’aigua o ou batut els costats d’una de les dues meitat , més o manco un cm a tot el seu perímetre i repartiu aquest farciment sobre ella , sense arribar a la zona pintada , seguidament  tapau amb l’altra pasta i pessigau un poc ambdues pastes pera evitar que s’obrin durant la cocció . Pintau tota la superfície amb ou batut , així ens agafarà un color daurat durant la cocció.
 La cocció la farem en el forn ja encalentit a 180ºC per espai de 45 minuts.
Nota: practicau un petit forat a la superfície per tal que actua de xemeneia deixant que surti tot el vapor durant la cocció aconseguint una massa cruixent. Si us sobra pasta podeu realitzar algun tipus de decoració per a sobre la capa superior.

Bon profit i molts d'anys als Tonis i Antonies.

1 comentari:

Maru (marudomenech@gmail.com) ha dit...

Juanan, m'agrada molt aquest post, vaig a penjar un enllaç perquè explica molt bé que significa la festa. Amb el teu permís!! allà vaig!!
MARU