dimecres, de gener 19, 2011

Balear Skills.



Durant la darrera setmana de gener es tornarà a realitzar una nova edició el concurs per a alumnes de Formació Professional (FP); enguany convocat per a les especialitats de carrosseria, lampisteria i calefacció, electrònica, perruqueria i estètica, tecnologia de l'automòbil, serveis de restaurant i cuina.

Pel que respecta a la prova de cuina, aquesta es realitzarà el 27 de gener a les instal·lacions de l'IES Juníper Serra de Palma, i hi concursaran un total de 5 alumnes representant a l'IES Juníper Serra, l'IES Calvià, l'IES Isidor Macabich, L'IES Mª Angels Cardona i el nostre IES (l'IES Guillem Colom Casasnovas). En Gaston Ezequiel Sarmiento, alumne del cicle formatiu de cuina, és l'alumne solleric que competirà per l'IES de Sóller per a aconseguir una plaça al concurs nacional de Formació Professional (Spain Skills) que es durà a terme al mes d'Abril a Madrid. El World Skills es celebrarà a Londres al mes de novembre de 2011 i hi participarà el millor alumne de l'Spain Skills.

Però que és això del World Skills?

L'any 1946 i hi havia una gran necessitat de treballadors qualificats a Espanya i el Sr. José Antonio Elola Olaso, que a les hores era director de l'Organització Juvenil Espanyola, va tenir una idea: calia convèncer els joves, així com els seus pares, els professors i els futurs empresaris, que el seu futur depenia d'un sistema eficaç de formació professional. Sr Olaso va començar desenvolupar encara més aquesta idea i per a aquest desafiament, la solució més adequada era aparentment promoure la competència, l'esperit de superació i d'esforç. Si es realitzava un concurs, l'esperit de superació dels joves que competeixen es despertava, els adults s'involucraven a l'hora de discutir els resultats del concurs i els visitants podien veure una gran varietat d'oficis. Semblava que tots els sector en sortien reforçats amb l'idea.

Des del principi, els organismes estatals, empreses i escoles religioses de formació professional es van interessar per la idea. Aquesta idea simple i genial de veure persones de diferents oficis en les seves estacions o boxs de treball va resultar ser un gran èxit. Així, el 1947, amb la participació de prop de 4.000 aprenents d'una dotzena d'oficis mecànics, el primer Concurs Nacional es va dur a terme a Espanya. Però prest s'enadonaren que volien molt més que això. Volien una prova suficient elaborada per a comparar les habilitats i capacitats de les persones de diferents països. A causa de les similituds en el llenguatge, la història i la cultura, es van establir contactes amb els països d'Amèrica Llatina per establir un conjunt de Competència Internacional. Al principi, aquests contactes no van tenir èxit, però Portugal va mostrar interès en el projecte. Així, al 1950 es realitzà el primer Concurs Ibèric, amb la participació de 12 joves aprenents de Portugal i Espanya. L'Organisme Internacional de Concursos de Formació Professional començava a caminar. Fou tal l'èxit que sols 3 anys després (1953), a invitació d'Espanya, joves estudiants de Formació Professional d'Alemanya, Gran Bretanya, França, Marroc i Suïssa van participar-hi per primera vegada.

Avui dia, més de mig segle després, al 40th World Skills (2009), realitzat a Calgary - Canadà més 53 països competiren en 47 especialitats amb un total de més de 800 alumnes.

EuroSkills

Cal remarcar que també es realitza una prova a nivell europeu (EuroSkills), que es realitzà enguany a Lisboa al mes de novembre passat. A n'aquesta prova i com a integrants de l'equip espanyol hi participaren en Christian Etter (Balears / skill de menjador) i na Beatriu Àvila (Castella la Manxa / skill de Cuina); assolint una meritòria i lluitada 4 plaça a més d'aconseguir dos diplomes d'excel·lència, un en l'Skill de Servei de restaurant i l'altre al treball en equip de Cook & Serve. La participació en aquest skill, juntament amb l'skill de Cuina, ha estat la més nombrosa de tots els skills, amb la participació de 18 països.

Christian Etter, alumne d'FP de l'IES Juníper Serra, va ser seleccionat a la competició autonòmica Balearskills 2009 per representar la Comunitat Autònoma de les Illes Balears a la competició Spainskills 2009, on va guanyar la medalla d'argent, que el classificà per participar al campionat Euroskills 2010.

A la fotografia podeu veure a l'equip espanyol de cuina i serveis a l'EuroSkill (Lisboa 2010). Us aniré informant puntualment de com es desenvolupa el concurs de cuina.