dissabte, de maig 21, 2011

FACES

(Article publicat en el setmanari Sóller dia 20 de maig )

La cuina és un mon en constant evolució: incorporació constant de nous ingredients provinents d’arreu del nostre planeta, desenvolupament de noves tècniques de tractament i conservació d’aliments, nous equipaments i utillatge per a noves aplicacions. En definitiva , la cuina es re inventa dia a dia.
Que en Ferran Adrià sigui un pilar dins la gastronomia mundial, ja no hauria de sorprendre a ningú, ja que fins enguany (que ha tancat el Bulli per a dedicar-se a la I+D i crear una fundació a El Bulli ) ; ha estat elegit millor cuiner del món de forma consecutiva des de 2004. Sferificació, deconstrucció, nova caramel·lització, ús de nitrogen líquid, escumes, aires o gelatines calentes, s’han esdevingut paraules habituals al parlar de cuina gracies a n’aquest cuiner que va esser definit per Le Monde com a “alquimista culinari”.
Però una de les seves aportacions que sempre m’ha sorprès, i aquí si que podríem parlar de reinvenció; és la sèrie FACES (apareguda l’any 2005 i encara en el mercat ); una col·lecció de estris de cuina desenvolupada per un equip de dissenyadors de prestigi digitis per Ferran. Luki Huber, Claramunt & de Mas, Azúa & Moliné o Antoni Arola, són alguns dels artistes que han col·laborat en el desenvolupament d’aquest estris pensats per a oferir al comensal noves sensacions, a través de la creativitat. La sèrie FACES fou creada per Design Mix Collections.
Per ventura la peça més coneguda de la sèrie FACES sigui la cullera/colador (veure foto), una petita modificació a la cullera de tota la vida però que ens permet assaborir, per exemple la sopa o els cereals, d’una altre manera.
Una altre dels integrants més curiosos d’aquesta família és la cullera/pinça, un estri que ens permet menjar i olorar a l’hora Un original disseny basat amb dos objectes tant quotidians com la cullera i la pinça d’estendre roba que combinades aconsegueixen que el comensal experimenti noves sensacions durant el desenvolupament de l’àpat.

Ara, si el que volem fer es emular al geni dels fogons (o almenys intentar-ho) podem optar per a adquirir el MINI-KIT D’SFERIFICACIÓ que inclou tot el necessari per a realitzar aquesta màgica tècnica: alginat i glucosa per a l’sferificació, lecite per als aires, agar-agar per a les gelatines calentes o xantana per a sopes ; juntament amb alguns utensilis con com la cullera colador de FACES i d’altres estris per a fer raviolis, bolles o fals caviar . Tot això necessari per a sorprendre al més exigent comensal.
En definitiva, i com he dit al ja principi: re invenció. Treballar coses que ja existeixen, combinar-les i donar-lis nous usos i aplicacions. Tot un exemple d’iniciativa i ganes d’innovació.

2 comentaris:

Dienstagsbar in Hamburg ha dit...

Quin aspecte té aquesta cullera-pinça? Com funciona exactament? Tens una foto més gran?

Què significa I+D?

M'agraden molt els articles que publiques al Setmanari Sóller. Toques aspectes molt variats del món de la gastronomia i sempre són interessants.

Juanan ha dit...

Si fas clic sobre el catàleg veuràs totes les peces que formen aquesta sèrie.

Ferran Adrià a tancat el restuarnt per a obrir una fundació per a la investigació i desenvolupament de nous productes i tècniques gastronòmiques.