dijous, de setembre 13, 2012

Tarta Tranvia



Va de dolç

Tal i com ja férem la setmana passada , avui ens tornarem a posar llépols i aquest pic de la ma de Llorenç Salvà i Juanjo Bauzà, guanyadors del concurs de tartes decorades de les pasades Festes de Sant Bartomeu.  De entre un bon grapat de tartes , totes elles espectaculars, el Tramvia de Sóller  que feren de bescuit i fondant fou l’escollida pel jurat. Sens dubte un reconeixement a les hores invertides en la seva elaboració.
Més de un quilogram de fondant de sucre dos bescuits farcits de ganache de xocolata  i moltes hores de disseny i muntatge són les “dades” d’aquesta peculiar tarta.




P: Ens podríeu explicar un poc la vostra experiència amb el sucre y la decoració?
Varem començar a fer la fent primer el bescuit,  un vegada que els bescuit varen estar fred i reposats els varem tallar amb la forma. Després lo mes llarg va esser el fet de tallar, amassar i colorejar el fondant. I com que era la primera vegada que la fèiem , ens enredà molt el tema de disseny, prenent mides, rectificant tonalitats de color. Mirarem fotos del tramvia sobre elles anàrem fent la decoració el més semblant possible.
P: No era la primera vegada , però, que treballàveu el fondant, no?
Realment era la quarta tarta que fèiem, però la primera a la que hem dedicat tant de temps. Al final quant la tinguérem feta sens anaren ocorrent idees que ens haguessin estalviat temps..per ventura per la pròxima.
P: El fondant li donàreu color vosaltres?
Si, comprarem la pasta ja feta blanca , però els colors, sobre tot el marrò que ens resulta difícil trobar-li el to adequat , els férem nosaltres.
P: Art efimer, no?
Dons si, el que passa és que també s’agraeix la cara de la gent al provar-la i que es gaudeixí, malgrat després sols en quedi el record. 
P: Quin tipus de bescuit usareu com a base?
Emprarem  el MSC ( Madeira Sponge Cake) , emborratxat amb un almívar de canyella , farcit de ganache de xocolata i dulce de leche. El farciment és part fonamental de la tarta. Ja que com que les peces surten a vegades molt gruixades ,  si no tenen un bon farciment resulten un poc seques. Tot i això aquest tipus de bescuit és molt bo tot sol. Sobre tot bo de treballar i bon suport per al fondant.
P: Quin consells donaríeu  a algú que s’anima a fer un tarta decorada?
 Primer recollir tota la informació possible, nosaltres ho hem tret de blocs o vídeos , sobre tot ww.megasilvita.com i www.azúcarconamor.com. També al youtube existeixen multitud de tutorials.
Després armar-se de paciència i anar tira a tira. Partint d’un disseny previ . Nosaltres començarem a treballar a les 3 del capvespre i acabàrem a les 10 de la nit.  No obstant sempre es recomana fer les bases el dia anterior per a que siguin ben fredes.
Tota la resta depèn de cada un de la seva traça i sobre tot de les ganes.
Moltes gràcies pel vostre temps.
Si la setmana passada acabàvem al la recepta del fondant avui us deixaré al recepta del bescuit MSC per a que així ja ho tengueu tot per a fer las vostres espectaculars creacions.
Aquesta recepta és la usualment s'utilitza per fer els pastissos fondant, ja que és un pa de pessic que queda força compacte, a prova de tot, tingueu en compte que ha d'aguantar molt de pes, com aproximadament mig quilo de massa, i que dir si a sobre figueretes o altres decoracions . Admet innumerables combinacions, gust llimona, vainilla, taronja, xocolata, etc. Per usar amb el fondant és necessari que aquest sigui ben  fred abans de muntar-lo, millor d'un dia per l'altre, a més aquest bescuit, com gairebé tots aguanten molt bé la congelació.
Ingredients: 4 Ous,  200g de mantega o margarina.200 gr de sucre, 300 gr de farina, 1/2 sobre de llevat tipus Royal, 1 mica de sal. Ratlladura d'una llimona, o una taronja, o una culleradeta d'essència de vainilla, o de sucre avainillada, o 25 gr de xocolata en pols amarg, ....
Preparació: Tamisar per una banda el llevat, la farina i la sal, reservar. La resta d'ingredients han d'estar a temperatura ambient. Batre la mantega amb el sucre, fins que emulsionin ,hem batre fins que es vegi que va blanquejant, o fins que el sucre es comenci a dissoldre en la mantega. Un cop treballada el sucre i la mantega, incorporar els ous un a un sense deixar  de batre,  Pot tenir un aspecte com de tallat però no passa res s'arregla quan se li incorpora la farina prèviament tamisada amb el llevat i la sal. Millor  cullerada a cullerada sense parar de batre, de la mateixa manera que els ous.
 Preparar un motlle amb mantega i farina, i enfornar amb el forn preescalfat a 160 º, uns 40 minuts o fins que al punxar amb una broqueta , surti neta. Cal tenir paciència és un pa de pessic que té una cocció molt lenta, a  vegades fins a dues hores ....

Aquí  escoltar l’entrevista completa