diumenge, de novembre 13, 2022

Gastronomia Polaca. Viatge Erasmus +

Especial Nadal 2022.

Viatge a Polònia.

 

 

Dzien  Dobry

Per a aquest especial us volia convidar a venir amb mi de viatge, si us pareix be.  Així que preparau sa maleta, agafau roba d’abric i veniu amb mi a Lublin.

 




La gastronomia polonesa utilitza una gran varietat d'ingredients, i els seus plats són rics en carn i espècies, així com en pasta. Alguns dels plats més notables són els pierogis un tipus de ravioli; el formatge local Bryndza Podhalańska , les  sopes , com el barszcz (sopa de remolatxa), el żurek (sopa de farina de sabor àcid) o la sopa de tomàtiga ( en vaig menjar dues vegades de bona que era) . També heu de tastar el Kluski&Kurki ( un duplings de patata i bolets ( Foto 1 )  i els Cebukarz , coques de ceba.

 
 

Pel que fa als peixos podem tastar un  aperitiu de salmó o arengades (preparat en crema, oli o vinagre), peix en aspic. I en carns trobam el plat nacional que s'anomena bigos, un aguiat  amb trossos i de carn i salsitxes amb xucrut o col fermentada àcida , el  schabowy (xuia de porc arrebossada) o  el Kotlet Mieloni, un tipus de pilotes de carn normalment acompanyades de col  o remolatxa trempada amb iogurt o puré de patata (Foto 2).

 
 

 

Menció apart mereixen els dolços (Foto 3),  aquí si que t’hi pots engatar fins a límits insospitats: makowiec, un  de pastís casolà de llavors de rosella, tarta Pavlova, Tarta Sacher, tot tipus de xocolates, el Rurki Desery, barquillos o wafles  farcits.

I de postres o galleta el que més crida l’atenció és el Kogut Máslany, una galleta amb forma de gall molt tradicional i típica , sobre tot al poble de Kazimierz (Foto 4)

 


 
 

I podríem seguir i seguir ja que hi ha tant per descobrir i tastar; que sols me queda recomanar-vos el viatge i després ja m’ho contau, però ja us avanço que se com gaudireu.  ( Foto 5) Agraïr a Dorota,  Renata i Joanna  la seva impagable feina de fer-nos de guies i mostrar-nos aquest extrem europeu tan meravellós. Una abraçada també a Angel Merlo, company de viatge.


 
 
MËS IMATGES