BOLETS, EL REGAL DEL BOSC.
Ben conegut
de tots és que quan arriben les primeres pluges de la tardor i el fred de
l’hivern, arriben, com cada any, els nostres amics: els Bolets. Esclata-sangs,
gírgoles i picornells, entre d’altres, apareixen, com a per art de màgia, per
les muntanyes i serralades de tota l’Illa, per a satisfer els paladars més
exquisits. Tot això fa que moltes persones entusiastes de la micogastronomia (micologia i gastronomia) , es donin cita als cims, per a gaudir d’un dia amb
contacte amb la natura i aprofitar-lo per a omplir els paners i més tard
satisfer-nos culinàriament. Però per a poder gaudir d’una jornada de recollida
de bolets i evitar que es noti el nostre pas per la natura i per, desprès, poder
gaudir d’un bon dinar, cal seguir unes petites normes:
1-
No agafar cap bolet del que no estiguem plenament segurs de
la seva comestibilitat. No valen cap de les normes
que deim, “ dels nostres avis”, com per exemple: Si un bolet el provam en
cru i te bon sabor és bò; o , si un bolet està menjat per cucs, és comestible.
Aquestes tècniques no ens garanteix un 100 % de fiabilitat.
2-
No arrabassar el bolet. S’ha de
tallar el peu 1 cm, per sobre la terra, per a no destrossar el fong que
resideix a sota.
3-
No trepitjar ni fer malbé cap bolet,
malgrat creguem que és tòxic. Altres persones, animals o
insectes, es poden aprofitar d’ell.
4-
Transportar els bolets recol·lectats dins paners.
Així evitam destrossar-los, i a més, ajudam a la disseminació de les espores.
5-
Sols consumir bolets joves i sans.
Malgrat sigui d’una espècie comestible, l’edat, per exemple els fa més
indigests.
6-
En cas d’haver consumit bolets tòxics,
els símptomes poden aparèixer, a partir de les 4-6 hores. En cas de creure que
es pateix una infecció tòxica anar al metge al primer símptoma: vòmits, febre,
tremolors, etc., i si es possible indicar quin o quins bolets s’han consumit
No voldria,
però, que ningú s’asustàs amb aquestes indicacions, ja que com tot el que
consumin, n’hem de tenir un mínim de garanties de la seva comestibilitat.
Animeu-vos i
tasteu els bolets, ja que el gust, textura i paladar d’aquests productes és
difícilment igualable per un altre producte gastronòmic
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada