dijous, de juny 13, 2013

Trescant entre papers. Segona part.Trescant entre papers. Segona part. ( publicat en el setmanari Sóller el 15 de juny de 2013)
 
Suposo que dureu tota sa setmana esperant aquestes línies per a descobrir que era allò que s'amagava dins el llibre que us vaig presentar ara fa 7 dies.
 


 
Doncs com ja us vaig avançar es tracta d'un petit recull de receptes manuscrites que algú degué apuntar i guardar entre les pàgines de "Carmencita o la buena cocinera". A part de les receptes també hi varen apuntar alguns consells a tenir en compte dins la cuina. Sens dubte tot un vertader tresor.
 
Aquests "frugals" receptaris trobats sense que un s'ho esperi a jo m'agraden doblement; ja no sols pel contingut en sí, si no per esser com un diàleg en el temps amb l'autora/autor, digau-m'he sentimental.
 
Normalment aquests tipus d'instruccions gastronòmiques sols eren per a recordar aquelles passes complicades durant l'elaboració , o aquelles mesures difícils de recordar; per això moltes vegades les receptes són incompletes deixant al bon "savoire faire" de cada cuiner el completar-les.
 
Per a mantenir l'esperit de qui les va escriure us les transcriuré tal i com els va deixar apuntades .
 
"Callos: Laurel, moraduix, salsa tomate, coñac, almendra, pan frito a trocitos"
 
"Para freír las salchichas: con agua antes y después aceite"
 
"Hervir huevos: agua fría y sal"
 

" Leche caliente, sal, etc... nuez moscada, mantequilla y harina, meter toda la leche caliente de golpe y remover con un batidor"
( nota: això segur són les instruccions per a fer beixamel)
 
"Lenguas con alcaparras. Bien sofritas, con un poco de aceite, ajos chafados, fritos, porros, cebolla, perejil, tàperes y un poco de tomate tres cucharadas, sal y pimienta, 1/2 botella de vino bl, moraduix , señorida."
 
" Pollo relleno trufado. Carne picada, sazonada normal y trozos de baicón a lo largo”.
 
"Pastel de hojaldre. 1/2 floja, 1/2 fuerza, 2 huevos, sal, limón zumo, 1/2 litro agua. 3/4 manteca o margarina. 20 minutos o más y en la nevera. Huevo batido, manzana-gelatina con un poco de agua"
 
"Croquetas. Salsa fina con el tulipán, harina, caldo y leche, 150 gr. por kilo, champiñones???" 
(nota: els 150 grams són de farina i mantega per litre de brou/llet)
 
"Calamar Romana. Sifón, salsafran, batido harina, 1/2 canario, sal y  pimienta. Volver del revés a los calamares , meter las " cametes" y se queda pegado"
 
" Riñones al jerez. Sal y pimienta, revueltos, perejil, ajo, harina"

 
" Pollo a la mallorquina. Como el conejo con cebolla coñac o vino blanco"
 
"Gigot de ternera. ( La nuez), fregar el ajo, sal , limón, pimienta, mantequilla y aceite, dorar cebolla tomate con judías verdes"
 
Com veis es tracta d'un variat llistat d'instruccions gastronòmiques que segur ens animen o ens inspiren per a fer-ne algunes d'elles tal i com les va fer fa alguns anys qui les va redactar.
 
Us recordo que dilluns dia 17 , a les 17:00 hores a sa Botigueta,  farem una tertúlia gastronòmica sobre llibres de cuina, espero que us agradi la idea i ens trobem prenent un cafè i parlant de cuina. Si teniu llibres de cuina, receptaris antics o coses per a compartir ho podeu dur per a passar una bona estona plegats.
 


Salut, bon profit i fins d'aquí a 7 dies.
parlemdecuina@hotmail.com www.cuinant.com

Master Class amb Mario Pardo

 Una de les darreres activitats que hem realitzat ha estat la master class de Mario Pardo, antic alumne del nostre IES Amb ell hem apres a f...