dijous, de juny 13, 2013

Trescant entre papers. Segona part.



Trescant entre papers. Segona part. ( publicat en el setmanari Sóller el 15 de juny de 2013)
 
Suposo que dureu tota sa setmana esperant aquestes línies per a descobrir que era allò que s'amagava dins el llibre que us vaig presentar ara fa 7 dies.
 


 
Doncs com ja us vaig avançar es tracta d'un petit recull de receptes manuscrites que algú degué apuntar i guardar entre les pàgines de "Carmencita o la buena cocinera". A part de les receptes també hi varen apuntar alguns consells a tenir en compte dins la cuina. Sens dubte tot un vertader tresor.
 
Aquests "frugals" receptaris trobats sense que un s'ho esperi a jo m'agraden doblement; ja no sols pel contingut en sí, si no per esser com un diàleg en el temps amb l'autora/autor, digau-m'he sentimental.
 
Normalment aquests tipus d'instruccions gastronòmiques sols eren per a recordar aquelles passes complicades durant l'elaboració , o aquelles mesures difícils de recordar; per això moltes vegades les receptes són incompletes deixant al bon "savoire faire" de cada cuiner el completar-les.
 
Per a mantenir l'esperit de qui les va escriure us les transcriuré tal i com els va deixar apuntades .
 
"Callos: Laurel, moraduix, salsa tomate, coñac, almendra, pan frito a trocitos"
 
"Para freír las salchichas: con agua antes y después aceite"
 
"Hervir huevos: agua fría y sal"
 

" Leche caliente, sal, etc... nuez moscada, mantequilla y harina, meter toda la leche caliente de golpe y remover con un batidor"
( nota: això segur són les instruccions per a fer beixamel)
 
"Lenguas con alcaparras. Bien sofritas, con un poco de aceite, ajos chafados, fritos, porros, cebolla, perejil, tàperes y un poco de tomate tres cucharadas, sal y pimienta, 1/2 botella de vino bl, moraduix , señorida."
 
" Pollo relleno trufado. Carne picada, sazonada normal y trozos de baicón a lo largo”.
 
"Pastel de hojaldre. 1/2 floja, 1/2 fuerza, 2 huevos, sal, limón zumo, 1/2 litro agua. 3/4 manteca o margarina. 20 minutos o más y en la nevera. Huevo batido, manzana-gelatina con un poco de agua"
 
"Croquetas. Salsa fina con el tulipán, harina, caldo y leche, 150 gr. por kilo, champiñones???" 
(nota: els 150 grams són de farina i mantega per litre de brou/llet)
 
"Calamar Romana. Sifón, salsafran, batido harina, 1/2 canario, sal y  pimienta. Volver del revés a los calamares , meter las " cametes" y se queda pegado"
 
" Riñones al jerez. Sal y pimienta, revueltos, perejil, ajo, harina"

 
" Pollo a la mallorquina. Como el conejo con cebolla coñac o vino blanco"
 
"Gigot de ternera. ( La nuez), fregar el ajo, sal , limón, pimienta, mantequilla y aceite, dorar cebolla tomate con judías verdes"
 
Com veis es tracta d'un variat llistat d'instruccions gastronòmiques que segur ens animen o ens inspiren per a fer-ne algunes d'elles tal i com les va fer fa alguns anys qui les va redactar.
 
Us recordo que dilluns dia 17 , a les 17:00 hores a sa Botigueta,  farem una tertúlia gastronòmica sobre llibres de cuina, espero que us agradi la idea i ens trobem prenent un cafè i parlant de cuina. Si teniu llibres de cuina, receptaris antics o coses per a compartir ho podeu dur per a passar una bona estona plegats.
 


Salut, bon profit i fins d'aquí a 7 dies.
parlemdecuina@hotmail.com www.cuinant.com