dijous, de novembre 14, 2013

Llibres de cuina
Llibres de cuina
De vegades et donen sorpreses molt grates sense que t’ho esperis i si a sobre són “sorpreses” útils, doncs més que més. I que fa uns dies el meu mestre de cuina don Toni Pinya ( gràcies Toni), hem va dur un grapat de llibres de cuina que ell ja no emprava, per veure si nosaltres els hi podíem donar un segon ús.
Es clar que si! I amb molt de gust; i es que no hi ha cosa que m’agradi mes que trastejar entre papers;  i amb el permís d’en Toni , us aniré mostrant algunes de les “noves” obres que ara formaran part de la biblioteca del departament de cuina, i que òbviament esteu convidats a visitar en voler.
Avui he escollit dos llibres amb certes semblances entre ells . Dues obres que ens mostren la cuina Francesa de meitat del segle passat a traves del “savoire faire”  de dues  escritores de parla anglesa, que en el seu moment quedaren fascinades per la cuina del país de  la Gàl·lia : The French Chef Cookbook de la Nord Americana Julia Child i Cook it the French way   de Barbara Wilcox .

The French Chef Cookbook ( Julia Child)
De Julia Carolyn McWilliams  ja us n’he parlat vàries vegades.  Ella va néixer a Pasadena (Califòrnia) el 15 d'agost de 1912 i allà  va passar la seva infància; però al acabar el estudis va decidir provar una nova vida a Nova York, on treballà com a redactora publicitària. El 1937 tornà a Califòrnia, on va escriure per a publicacions locals i va treballar en publicitat.
Durant la Segona Guerra Mundial, es va allistar al servei d'intel·ligència dels Estats Units  i  el 1944 va ser destinada a Kandy (Sri Lanka).
Mentre estava destinada a Sri Lanka, va conèixer Paul Cushing Child, un altre empleat del servei d'intel·ligència, amb el que es casà l'1 de setembre de 1946 a Pennsilvània, i es traslladà a Washington. Paul Child havia viscut a París com a artista i poeta i era conegut pel seu sofisticat paladar,  introduint a la seva dona a l'alta cuina. La parella marxà el 1948 a París quan el Departament d'Estat dels Estats Units assignà a Paul a una de les seves agències d'informació .
A París va estudiar a l'escola de cuina Le Cordon Bleu i més tard va rebre classes de Max Bugnard i altres xefs. S'uní al club de cuina Cercle des Gourmettes, on va conèixer Simone Beck, qui havia escrit un llibre de cuina francesa per americans amb la seva amiga Louisette Bertholle. Beck va proposar a Child de treballar amb elles.
Al 1961, i fruit d’aquesta amistat , les tres amigues  varen  publicar el llibre Mastering the Art of French Cooking, que ràpidament es convertí en tot un èxit , en part per l'interès dels nord-americans  en la cultura francesa a principis dels anys 60.
La idea de Julia era fer l'alta cuina francesa més accessible. Després d'aquest èxit, Child va escriure articles a revistes i una columna pel diari The Boston Globe. Va escriure uns vint títols, ella sola o amb altres autors. Molts d'aquests llibre tractaven sobre els seus programes a la televisió . Cal a dir que Child va presentar el seu primer programa de The French Chef l'11 de febrer de 1963, tenint un gran èxit, esdevenint el programa de cuina més vist als Estats Units, i sent emès durant una dècada .
El seu segon llibre, The French Chef Cookbook, era una col·lecció de les receptes que havia fet a la televisió. Aquest va ser seguit pel Mastering the Art of French Cooking, Volume Two, també en col·laboració amb Simone Beck.
El seu darrer llibre va ser My Life in France, una autobiografia publicada pòstumament el 2006 i escrita pel seu nebot. El llibre tracta sobra la vida de Child amb el seu marit a França de la postguerra.

Per conèixer més sobre la vida d’aquesta cuinera no us podeu perdre la pel·lícula Julie & Julia, on Meryl Streep dona vida a la cuinera estadounidenca.


 Cook it the French way   (Barbara Wilcox ).

Publicat el 1949, es tracta d’un interessant llibre , igualment que el de Child, destinat a donar a conèixer la cuina francesa, que  en aquelles dates, era el centre de referència mundial de la gastronomia.
El llibre recopila receptes de restaurants, hotels i cases particulars, esdevenint-se en un gran reflex del que era la cuina centro europea dels anys 50.
Receptes clàssiques com la blanqueta de vedella, galantines , Boullabesa , borrida de ratjada , o la truita mussselina, són algunes de les delícies que ens ofereix aquesta interessant lectura.  Remarcar que algunes de les receptes també ens recorden a alguns plats del nostre receptari tradicional, per ventura per l’estreta  relació que ha tingut la nostra illa amb la Gran France.
El llibre també inclou a mode d’apèndix un petit manual amb  les instruccions per a desenvolupar correctament algunes tècniques gastronòmiques o conèixer els ingredient que s’usen en el llibre.