dimarts, d’abril 28, 2015

Viatge a Vicenza. Seguiment FCT

A finals del mes de març vaig tenir la oprtunitat de visitar la bella ciutat de Vicenza, aprofitant el seguiment de les pràctiques dels alumnes de Leonardo.




De pràctiques per Itàlia.


Aquestes  alumnes han treballat a diferents empreses italianes durant un mes, aprenent la cuina i l’ idioma d’aquell país. Tot això es fa en el decurs del Programa Lonardo daVinci que permet la mobilitat d’estudiants de grau mitja a través d’Europa.
I si una cosa bona te tutoritzar alumnes de pràctiques de cuina és que he d’anar als restaurants a veure que cuinen .. i tastar-ho ( quina feina més dura).
Doncs això,  que he tingut l’oportunitat de tastar unes bones pizzes, foccacias, rissottos  i un bon bacallà a la vicentina. Tot un goig.
Els alumnes estan encantats amb la feina que fan , de fet jo mateix me vaig quedar alul.licinat de la gentada que hi havia per tot, quasi impossible aconseguir taula lliure a qualque restaurant.  La gent encantandora, bona i molta feina i bona gastronomia, tot una “carta” molt gustosa per anar a fer pràctiques fora del teu país. Enacra els hi queden 20 dies més de feina, així que els hi desitjo molta sort i que aprenguin molt.
Com que no m’agrada anar de viatge i tornar amb les mans buides, aquí us duc dues receptes de bacallà directament d’Itàlia.
Els habitants (i turistes) de Venècia i la regio del Vèneto  són grans consumidors de peix i marisc. Abunden els plats amb gambes, musclos, cloïsses, sardines, pops i calamars. Juntament amb les sardines "in Saor", els plats de  bacallà són  un dels més tradicionals i se ofereixen a tots els retaurants,  trattories i osteries de totes les ciutats.

La forma més popular és prendre el bacallà és  acompanyat de polenta, però també es veu en alguns llocs de vins servit en petits entrepans, per prendre com aperitiu, juntament amb un prosecco molt fred, un vi escumós de la zona. Si visitau Vicenza no us podeu perdre un bon plat de bacallà.

Bacallà a la Vicentina.
ingredients (3-4 persones): 1 quilogram  bacallà dessalat, 50 cc. oli d'oliva, 3 grans d'all, sal, pebre, 1 ceba, 500 cc. llet, nou moscada, un llauna d'anxoves en oli, formatge Parmesà o Grana Padano ratllat.

Elaboració: Si no està dessalat el bacallà s’ha de dessalar 24-48 hores en aigua, canviant-la cada 12 hores. Per estalviar temps es pot comprar ja dessalat.
Tallaren el bacallà a trossos gruixats i l’hi traurem les espines.

Encalentirem  l'oli en una greixonera  de fang o refractària, que després aguanti el forn. Dorarem  el bacallà amb els alls picats, uns minuts per cada costat. Afegirem  la ceba picada fina, una mica de sal, el pebre mòlt i ho saltejarem  uns minuts.
Cobrirem el bacallà amb llet, la justa perquè cobreixi el peix. Condimentarem amb nou moscada i ho courem a foc molt lent fins que quedi molt tendre tot, uns 30 minuts. Cobrirem amb els filets d'anxova i empolvorarem  amb el formatge ratllat. Acabarem en forn fort, a uns 220º uns 10 minuts, fins que es gratini  lleugerament per dalt.
Se sol acompanyar de polenta.

Bacallà mantecato
Ingredients : 300 grams  de bacallà dessalat, 100 cc. oli d'oliva verge, 2 grans d'all, sal, pebre acabat de moldre i un pessic de nou moscada


Hem de  coure el bacallà dessalat en aigua abundant, fins que sigui tendre.Un pic que estigui ben escorregut  l’hi llevarem la  pell i les espines i el trituren amb una batedora, juntament amb els alls pelats i l'oli, la sal i les espècies, fins que quedi un puré molt fi.
Se serveix temperat o calent, acompanyat de polenta. També es pot servir com a aperitiu, sobre torrades, o en petits entrepans, acompanyat d'un vi o un cava molt fred.
Se pot refinar es puré amb un poc de llet o nata. I es pot servir intercalant capes de puré i làmines de verdura, pasta,tòfona o altres ingredients per a composar un timbal que podem gratinar.
 
































Programes Fira i Firó de Sóller.