La part gastronòmica del viatgehem correspon a mí i aquest dissabte passat ha estat possible gràcies a les experiències del bon amoic Joan Bisbal Palou (Sóller).
IB3 Ràdio Balears Fa Ciència, Vaitge a Austràlia. 2 de Juliol de 2016.
Escolta el programa sencer a :
Col·laboració i fotografies de
Joan Bisbal Palou ( Sólller)
Per al coneixement
de la cuina del continent Australià , avui comptam amb la col·laboració den
Joan Bisbal Palou ( Sóller), que malgrat no poder esser aquí avui, molt
amablement ens ha contat la vessant gastronòmica del viatge a Australia que va
fer aquest hivern, així com també ens ha cedit les fotografies que ilustren el text.
Pel que fa al
menjar al país austral, es pot dit que rep influències , molt directament de la
cuina nord americana, de fet és habitual trobar a totes les ciutats hamburgueses, “perritos”
, i altres elaboracions de la cuina de fast food. També es poden trobar totes
les franquícies de cuina ràpida més famoses. També hi esta molt present la
cuina oriental, hindú o tailandesa.
Es pot dir que
capitals com Melbourne, Sidney o Adelaide
son un fusió de cuina del Món.
Si ens centram en
els productes i elaboracions típiques, no es pot concebre una cuina Australiana
sense el Meat Pie ( o meatloaf) ( un
pastis de carn ) i el Vegemite, una
pasta feta a base d’extracte de
llevat ( molt amarga) però que als
australians els hi agrada molt. La solen menjar sobre torrades (en Joan en
contà que la va provar i que la impressió va esser molt forta d’amarga i
agressiva que era)
L’altre plat
tradicional és Meat Pie (pastís de
carn): Ningú no pot venir a Austràlia i no provar el típic Meat Pie .
Col·loquialment els australians en diuen "dog 's eye" (ull de gos).
Els venen en qualsevol forn , supermercat o restaurant. Entre els australians
és molt habitual menjar-lo a la matinada després d'una nit de festa. El Meat Pie
australià ha evolucionat tant en els últims anys que es troben varietats
gourmet en molts restaurants del país, però el tradicional conté carn, puré de
patata i una salsa espessa feta del brou de la mateixa carn.
Cangur: si és cert, MENGEN CANGUR! Per més sorprenent que soni, molts australians tenen
el costum de menjar carn de cangur. Bé sigui rostit, a la graella o al forn. Es cuina poc fet i es
pot condimentar amb all, pebre i romaní. Està molt ric!. La americanització de la cuina ha fet
que fins hi tot podem trobar cangur a un burger king en forma de Wraps o tires com kebab
Evidentment la cuina australiana te molt present el peix , casi sempre torrat o fregit,
però sens dubte l’elaboració “marinera” més estesa és el Fish & Chips
Peix rostit o arrebossat amb patates fregides, herència dels primers
anglesos que van arribar a les antípodes. Durant tot l’any, però majoritàriament a l’estiu
els Aussies no perdonen la seva ració ( casi) diària de fish and xips amb una cervesa gelada.
Aquest plat és un dels preferits, servit amb llimona i sal, fàcil i exquisit.
L’altre elaboració també molt habitual és l’hamburguesa amb remolatxa: En gairebé tots
els llocs del món pots trobar una hamburguesa en els menús com a opció fàcil, còmoda i segura per
als que no volen experimentar. Austràlia, per descomptat, no és l'excepció. No obstant això,
els aussies tenen el costum d'afegir un ingredient clau i absolutament únic als seus hamburgueses:
1 slice of beetroot. Per a ells, l'hamburguesa no està completa únicament amb pa, carn i formatge.
El tros de beetroot (remolatxa) fa que l'hamburguesa quedi amb un toc aussie i un sabor únic
d'Austràlia. És tan popular al continent que fa uns anys McDonald 's va treure la McOz
(hamburguesa amb formatge i remolatxa).
Però també rep la cuina
australiana una forta influencia de les tribus aborígens que hi han viscut allà
des de fa milers d’anys . Així no és estrany que les cartes dels restaurants
tradicionals mostrin influències de la cultura aborigen amb ingredients com
cangur, emú cocodril, insectes ,os formiguer, macadamia, ostres, erugues,figues,
plàtans, frog cake, . Aquesta corrent
s’anomena bushfood.
Bush food són aliments tradicionals dels aborígens
australians que han estat el suport dels habitants d'aquesta terra des de fa
més de 50.000 anys i que avui és reinventat pels millors xefs del país
mantenint viva la seva transcendència i espiritualitat. Els aborígens
australians tenen un ancestral respecte per la terra i la mare naturalesa que
es transmet en la seva alimentació. Els principals productes que componen el
bush food són aquells que la terra ofereix, sense sotmetre-la a agressions o
explotació.
Abans que l'home blanc s'establís a Austràlia, els aborígens tradicionals vivien de la terra com a caçadors i recol·lectors nòmades. De generació en generació s'han anat transmetent els coneixements necessaris per utilitzar els recursos naturals tant per a la dieta, com en la utilització de la medicina.
Curiosament l'aigua a les zones seques del desert era essencial per a la supervivència i a l’hora escassa. Per això l'aigua s’havia de cercar els soakages, arrels d'arbres i els buits de les soques que acumulaven la condensació ( poca) ambiental i els molt escassos pous d'aigua permanents.
Abans que l'home blanc s'establís a Austràlia, els aborígens tradicionals vivien de la terra com a caçadors i recol·lectors nòmades. De generació en generació s'han anat transmetent els coneixements necessaris per utilitzar els recursos naturals tant per a la dieta, com en la utilització de la medicina.
Curiosament l'aigua a les zones seques del desert era essencial per a la supervivència i a l’hora escassa. Per això l'aigua s’havia de cercar els soakages, arrels d'arbres i els buits de les soques que acumulaven la condensació ( poca) ambiental i els molt escassos pous d'aigua permanents.
Recepta Meat Pie.
ingredients:
2 cullerades d'oli d'oliva verge extra
1 ceba picada molt finita
500 gr de carn de vedella picada
2 cullerades de farina
1¼ tasses de brou de carn
⅓ tassa de salsa de tomàtiga casolana
1 cullerada de salsa Worcestershire
2 cullerades de julivert picat
Sal i pebre negre mòlt
Una làmina de pasta brisa i una làmina de pasta de fulls
1 ou, batut
Formatge Gouda ratllat
preparació:
Encalentim l'oli en una cassola i hi sofregim la ceba picada molt petita. Afegim la carn picada i la cuinam mentre anam desfent, amb una cullera de fusta, les pilotetes que es van formant.
Quan la carn ja hagi agafat un color lleugerament daurat afegim la farina, remenam bé i cuinam durant 1 minut. Afegim la salsa de tomàtiga, el brou i la salsa Worcestershire. Cuinam durant uns 10 minuts mentre anam remenant perquè no s'enganxi a l’olla o pella . Quan la salsa hagi espessit una mica tirem el julivert picat, la sal i el pebre i remenem. Deixem refredar.
Preescalfam el forn a 200ºC.
2 cullerades d'oli d'oliva verge extra
1 ceba picada molt finita
500 gr de carn de vedella picada
2 cullerades de farina
1¼ tasses de brou de carn
⅓ tassa de salsa de tomàtiga casolana
1 cullerada de salsa Worcestershire
2 cullerades de julivert picat
Sal i pebre negre mòlt
Una làmina de pasta brisa i una làmina de pasta de fulls
1 ou, batut
Formatge Gouda ratllat
preparació:
Encalentim l'oli en una cassola i hi sofregim la ceba picada molt petita. Afegim la carn picada i la cuinam mentre anam desfent, amb una cullera de fusta, les pilotetes que es van formant.
Quan la carn ja hagi agafat un color lleugerament daurat afegim la farina, remenam bé i cuinam durant 1 minut. Afegim la salsa de tomàtiga, el brou i la salsa Worcestershire. Cuinam durant uns 10 minuts mentre anam remenant perquè no s'enganxi a l’olla o pella . Quan la salsa hagi espessit una mica tirem el julivert picat, la sal i el pebre i remenem. Deixem refredar.
Preescalfam el forn a 200ºC.
Untam amb greix els motlles que anam a utilitzar per coure els meat pie. Tallam els discos de pasta brisa per folrar la base dels motlles. Posam una cullerada de carn picada (la quantitat dependrà de la mida dels motlles) i poc de formatge ratllat.
Pintam els costats de la massa amb una mica d'ou batut i posem una tapa de pasta de full. Pressionam els costats perquè base i tapa quedin ben segellats i fem dues incisions a la tapa de pasta de full amb un ganivet perquè l'enfornar no exploti. Pintam la tapa amb ou batut.
Repetim el mateix procés amb tots els motlles que anem a utilitzar.
Posam al forn els meat pie a 200 º C durant 10 minuts. Passat aquest temps baixam la temperatura a 180ºC i posem al forn uns altres 20 minuts més
Quan estiguin ben cuits al forn els retiram del forn i els deixam refredar. Si s’emprem motlles individuals es poden servir sense treure del motllo.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada