Nutrició, els principis inmediats orgànics
Aquesta setmana he tingut l’oportunitat de gaudir de la conferència “Alimentar-nos ahir i avui” ; oferida per la nutricionista Fanny Martorell i el xef Miquel “Calent” . La xerrada va esser organitzada pel Consell de Mallorca.
Durant casi dues hores vàren xerrar de com i què menjam, de com és i era la cuina mallorquina i cap on anam i sobre tot d’alimentació saludable.
Aquesta setmana i la que ve us parlaré una mica de com va anar la xerrada i del que en vàrem extreure.
Un del temes que tractàrem més intensament fou del consum excesiu que feim de la carn.
I és que la carn és el grup d’aliments més consumit al llarg de l’any , quasi 66 quilograms
per persona; seguit per molt a prop pel pa (56,4 quilograms/any/persona) i quasi la meitat del que consumim de carn ho feim de peix ( 37 quilograms/any/persona).
Pel que fa al consum de vegetal queda repartit així : 68,2 q. de verdures i hortalisses ; patates (45,3 quilograms/any/persona); fruita, gran part d’ella en forma de suc (102,3 quilograms /any/persona); llegums (4,6 quilograms/any/persona).
Si el que s’analitza és el consum de hidrats de carboni podem veure que cada any consumim una mitja de 7,2 q. de sucre; 5,9 d’arròs i 4,6 de pasta.
Però també consumim llepolies: quasi 3 quilograms cada any de dolços, bolleria industrial i caramels; i per Nadal cada persona es menja una mitja d’un quilogram de rebosteria nadalenca ( tenint en compte que això ho fem en sols 10 o 15 dies).
De tot això es dedueix que, malgrat no estem a la coa Europea pel que fa a bones pràctiques d’alimentació, si que hem d’anar millorant. Hem passat de menjar sa i cassolà, a bassar la nostra alimentació en plats preparats o industrials , més de 12 quilograms per persona cada any i el consum de rebosteria industrial ha augmentat un 3,2 % en aquest darrer any. L’oli d’oliva també va ésser objecte d’estudi i malgrat les comunitats autònomes on aquest cultiu es practica de forma tradicional el consumeixen amb assiduïtat , a nivell estatal l’oli de gira-sol és el mes usat , un 4,6% principalment motivat sens dubte al seu baix preu.
Però també hi ha aliments on el seu consum ha disminuït : la mel , un edulcorant millor que el sucre i amb propietats medicinals reconegudes ( prevé els constipats), ha vist reduït el seu consum en un 13%. El vi, antioxidant , un 10% menys i els fruits secs , bons per al cor, un 8% menys de consum en el darrer any.
No menjam malament però si que ho podem fer millor: hem d’equilibrar el consum de carn i peix, menjar més llegums, limitar el consum de productes industrials i apostar per una dieta variada i rica en vegetals, fruites, fibra, hidrats de carboni de qüalitat.
Bona setmana i ens trobam d’aquí a set dies
Enviau els vostres comentaris, dubtes o receptes per a compartir a parlemdecuina@hotmail.com o visitau la web www.cuinant.com
Article publicat en el Setmanari Sóller dia 13 d'abril de 2019
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada