Balears
fa ciencia
31 d’agost
Intoxicacions alimentàries i com
evitar-les.
Per desgracia aquests dies ha estat
noticia la infecció de vàries persones per Listeria. Més de cent persones s’han
vist afectades per aquest bacteri que estava present en peces de carn . Aquesta
malaltia potencialment perillosa la provoca el microorganisme anomenat Listeria
Monocytogenes
Però, què és
la listeriosi? Com podem desenvolupar aquesta malaltia? Quins són els seus
símptomes? I el més important, com podem evitar la contaminació? La veritat és
que les infeccions per Listeria no han estat gaire habituals fins fa uns anys,
quan han començat a comptabilitzar cada vegada més casos. De fet,, entre 1997 i
2015 s'han comptabilitzat més de 5.000 casos al nostre país, arribant a acabar
amb la vida de 70 persones en aquest últim any.
La malaltia sol afectar fonamentalment a dones embarassades, nadons, gent gran i persones amb el sistema immunitari debilitat. En el cas de les embarassades, realment és una malaltia lleu per a elles, però causa una malaltia greu en el fetus o el nadó acabat de néixer. Els adults de 65 anys i majors, i les persones amb el sistema immunitari debilitat contrauen infeccions greus del torrent sanguini (el que causa septicèmia ) o el cervell (que provoca meningitis o encefalitis) .Els símptomes poden aparèixer fins a quatre setmanes després de menjar l'aliment contaminat.
La malaltia sol afectar fonamentalment a dones embarassades, nadons, gent gran i persones amb el sistema immunitari debilitat. En el cas de les embarassades, realment és una malaltia lleu per a elles, però causa una malaltia greu en el fetus o el nadó acabat de néixer. Els adults de 65 anys i majors, i les persones amb el sistema immunitari debilitat contrauen infeccions greus del torrent sanguini (el que causa septicèmia ) o el cervell (que provoca meningitis o encefalitis) .Els símptomes poden aparèixer fins a quatre setmanes després de menjar l'aliment contaminat.
Aquesta
infecció, que en persones sanes pot causar febre, diarrea, mal de cap o pèrdua
d'equilibri, es torna molt més greu en el cas de les dones en estat de
gestació. Malgrat que aquestes pot ser que només presentin símptomes febre i
símptomes similars als de la grip, la infecció durant l'embaràs pot causar
avortament espontani, mort fetal, part prematur o infeccions potencialment
mortals en el nadó.
La listèria és un microbi especialment perillós per a la indústria alimentària ja que, tot i sotmetre als seus productes a exigents controls, és capaç de sobreviure a condicions especialment extremes.
La carn no és l'únic aliment susceptible de ser infectat. El formatge fresc, els germinats, els peixos o mariscs fumats, i les carns processades són els seus productes preferits. Per això és especialment important seguir bones pràctiques de fabricació, pràctiques correctes d'higiene i el control efectiu de la temperatura en tota la cadena de producció, distribució i emmagatzematge d'aliments, fins i tot a ca nostra
La listèria és un microbi especialment perillós per a la indústria alimentària ja que, tot i sotmetre als seus productes a exigents controls, és capaç de sobreviure a condicions especialment extremes.
La carn no és l'únic aliment susceptible de ser infectat. El formatge fresc, els germinats, els peixos o mariscs fumats, i les carns processades són els seus productes preferits. Per això és especialment important seguir bones pràctiques de fabricació, pràctiques correctes d'higiene i el control efectiu de la temperatura en tota la cadena de producció, distribució i emmagatzematge d'aliments, fins i tot a ca nostra
Per desgràcia , i principalment per mala
praxis, aquestes notícies són comunes durant l’estiu: l’augment de la temperatura, la relaxació de
les vacances, l’augment de menjades fora de cada i algunes empreses més
preocupades per guanyar molt envers a la qualitat ; fa que ens haguem de
lamentar més del que tocaria per aquests problemes.
Que podem fer per a garantir la
salubritat dels nostres aliments a l’estiu ( i durant tor l’any)
·
Rentar-se
les mans amb aigua i sabó cada cop que hem de manipular aliments, cada cop que
sortim de la cuina, cada cop que tocam el fems i cada cop que canviam
d’elaboració.
·
Comprovar
que la nevera està sempre a una temperatura menor a quatre graus centígrads, o
mantenir separats els aliments crus dels cuinats solen ser mesures efectives
contra la listeria, salmonel·losi, estafilococs .
·
Comprovar
que la temperatura de congelació és d’ almenys -18ºC.
·
Vigilar
la contaminació creuada, principal sistema de contaminació. No usar mai els
mateixos estris per aliments crus i cuinat sense haver-los netejat.
·
Rebutjar llaunes i
altres conserves deformades, amb presencià de gasos, amb sabors àcids.
·
No conservar els productes
dins la seva llauna; passar-les a un
recipient de material inalterable com el vidre, la ceràmica alimentària o el plàstic alimentari.
·
Si usam menjar de
carmanyola etiquetar-ho sempre. Conservar en fred i congelat i per no més de
dues setmanes ( no te sentit conservar massa temps els productes ja que la
qualitat minva dia a dia)
·
Si ens emportam menjar
a la platja o a la muntanya ; fer-ho dins una gelereta refrigerada i sobre tot
no deixar-la al sol. Intentat que passi el menys temps possible entre
l’elaboració i el consum ( ideal no més de 2 hores) , sobre tot
no preparar el menjar pel sopar al matí. Lo millor és l’organització,
duc plaques isotèrmiques de congelació per a mantenir el fred i sobre tot un cop acaba la jornada rebutjar tot el que hagi quedat obert o
productes cuinats que hagin sobrat.
·
També hem de tenir
present el procés de compra, evitar rompre la cadena de fred des de la tenda a
casa nostra, sobre tot a l’estiu. Deixar el menjar dins el cotxe el pot fer
pujar fins a més de 40ºC . Hem de planificar-nos be i que la compra sigui lo
darrer de la jornada abans d’anar a casa.
·
Se que pot esser
difícil però hem de vetllar on i que menjam. Ara que a l’estiu fa més ganes
sortir de casa hem de augmentar les precaucions a l’hora de consumir res. Es ta
clar que tothom ( tot els establiments ) ho fan el millor possible, però sempre
hi ha d’haver una mica de “ seny de bístia vella” per part nostre. Alerta amb els llocs de menjar al carrer, la
gent que passeja carretilles per la platja amb fruites; el menjars cruus
tals sushi, sashimis, carpaccios i
salses, principalment maionesa.
·
Un menció espacial ha
de tenir el peix. Hem de vigilar que no tengui anisakis i si l’hem de consumir
cruu o marinat o adobat o salat; congelar-lo almenys 48 hores.
·
Si anam de turisme
rural, no consumirem productes làctics sense pasteuritzar.
·
Tots els productes
cuinats han de superar els 65 º C ( durant 10 minuts- pasteuritzar) o arribar
als 100 ºC ( esterilització) . A nivell industrial els productes envasat es poden
uperitzar ( 3 segons a 150 C)
·
Sigui qui sigui el mètode escollit, tot s’ha
de refredar el més ràpid possible. S’ha d’arribar a la temperatura de
conservació abans de les dues hores.
·
Ous, no s’han de
consumir crus, ni amb taques, ni amb cloques colpejades o rom`pudes . No s’han
de rentar i s’han de conservar sense que estiguin en contacte amb altres
aliments.
·
Ens quedaria xerra de
la descongelació, però ja serà un tema més en profund per a una altre tertúlia.
Sols recordar que aquesta ha d’esser el més lenta possible i suau, lo millor
dins la nevera la nit anterior. Mai davall l’aigua, en remull i a temperatura
ambient.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada