Anam a sa platja?
Després d’aquesta pregunta en ve una altre: que prepraram de menjar per a passar es dia?
El primer que hem de tenir clar, i ho vull remarcar be abans d’endinsar-nos de cap al receptari;
és que menjar fora de casa ; traginant el menjar per amunt i per avall , és una cosa molt
complexa i hem de garantir la salubritat del menjar durant tota la jornada.
Si a casa no deixarem un bistec arrebossat hores mortes al sol abans de servir-lo ; tampoc ho
hem de fer amb un tupper de nuggets al Sol de Llucalcari o del Port de Sóller.
El menú que triem per a la jornada platjera ha d’anar condicionat per varis factors:
• Si tenim, o no, gelera o algun altre sistema de conservació.
• Si aquí on anam podem posar les coses a l’ombra, rebost o frigorífic.
• El temps que estarem fora de casa.
• La recepta escollida en si mateix condicionarà com hem d’actuar.
Com veis posar-se a fer cuina de carmanyola no és senzill.
IMPORTANT : Abans de seguir amb la tertúlia d’avui : tant si es de plàstic, elèctrica o de
porexpan sempre hem d’usar un galereta o contenidor isotèrmic. Les bosses de compra no
serveixen per a conservar aliments.
Cadena de fred
• Primer cosa a tenir en compte que , dins la mesura de lo possible no hem de perdre la
cadena de fred de l’aliment. Es a dir els aliments han d’arribar al moment del consum a
una temperatura el més propera possible a la de refrigeració ( 2-4ªC) . Això ho
aconseguim usant geleretes o caixes isotèrmiques amb gel a dintre.
• No obstant pensau que la conservació en aquests aparells ( si no van endollats) sols es
limita a unes 3-4 hores ( mirau les especificacions tècniques). Per això convé que els
plats que hagin de menester fred, siguin els primers que es consumeixin durant la
jornada. També no està de més abans de partir mirar on es troben les benzineres o
supermercats per a reposar el gel fos necessari. Si us toca coordinar el menjar de la
jornada , doncs també us tocarà deixar una estona la platja i pegar un bot ( a vegades
podeu anar a algun bar proper) a cercar gel.
• L’opció de gelereta és la més recomanable, també per a l’aigua així tenim el menjar i
l’aigua (important) freda tota la jornada.
• Hi ha geleretes de picnic elèctriques que podem endollar al cotxe o al lloc on arribem,
si hi ha corrent elèctrica.
L’altre situació, i la menys pràctica i segura; és la de partir sense gelereta i posar el menjar dins
bosses o la motxilla. Òbviament en aquest cas el “menú” ha de canviar.
• En aquest cas optarem per menjars el més secs possibles, productes de llauna o bossa
( 5 gamma) que podem servir al moment ( per exemple un pa amb paté untat al
moment).
• Aquesta opció ja no permet el típic menjar de platja; croquetes i truites.
• Per suposat res que porti maonesa, encara que sigui de pot.
• Convé fer un plànnig de la jornada e identificar on podem anar a dinar ho on anar a
comprar alguna cosa.
Idees si teniu galereta o recipient isotèrmic ; sempre en fred i consumit el més aviat possible.
• Amanides de pasta, arròs, cuscus ( amb l’oli i el vinagre a part , per trempar a darrera
hora i les maoneses de pot )
• Formatges i embotits secs o curats ( amb el pa apart i fets al darrer moment)
• Arrebossats ( sempre finets, perquè quedin secs). Ben escorreguts.
• Fruites senceres .
• Panades (coques de verdura no ho recomano que sempre solen quedar flonges).
• Truita de patates ( la poso perquè és un clàssic, però me sembla un dels productes més
complicats de manipular en aquesta situació). Si la feis que sigui fineta i que estigui ben
cuinada. Res de deixar-la sucosa per dintre
Idees per si duis sols motxilla ( o combinades amb les anteriors)
• Snacks com patates fregides de bossa, fruits secs, etc.
• Algunes galletes
• Hummus, sandwiches, saladets de pasta de fulls.
• Fuet, quelitas, pa, galletes, tonyina i pate de llauna, ametlles .
• Pebres vermells torrats de llauna i si no anam molt enfora una amanida de pasta.
• Productes empotats que no duguin salsa.
Que no hem de dur en cap cas
• Cuinats amb salsa (pilotes, conill amb ceba)
• Ensaladilles amb maonesa feta nostre.Si les feim les tremparem amb oli al darrer
moment.
• Patates fregides casolanes.
• Brous i salses com bolonyesa
• Amanides de lletuga ja tallada des de casa ( i molt manco trempades des de casa)
• Marisc o peix cru, fumat o marinat.
• En definitiva evitarem ses elaboracions amb salses i tot allò que no puguem mantenir
les seves qualitats organolèptiques pròpies fins al moment del seu consum.
Ara si, aquí teniu algunes idees :
Amanida Marinera de pasta per a dur a sa platja ( o muntanya)
ingredients:
300 grams de pasta fresca bullida i posteriorment ben refredada.
2 llaunes de musclos de llauna al natural i una d’ escabetxats
2 llaunes de tonyina.
1 ceba tendra picadeta.
2 ous durs (bullits 10 minuts, refredats i sempre en fred fins al consum)
3 cullerades oli d'oliva verge extra i una de vinagre dins un pot o tupper apart)
Julivert i un poc d’àpit picat.
Un poc de sal
Elaboració:
Posarem la pasta la ceba i les herbes , tot curiós dins un tupper. A l’hora de dinar li afegirem la
tonyina i els musclos i ho tremparem be. Els ous els posarem per sobre per a decorar.
Amanida de pebres torrats i tomàtiga per a dur a sa platja ( o muntanya)
Ingredients :
2 endívies
2 tomàtigues petites
1 pot de pebres vermells torrats
Julivert picat
All i picat
Oli, sal, pebre bord dolç ( tot ben mesclat i dins un pot apart)
Elaboració:
Posarem les fulles de les endívies netes dins un plat. Tallarem les tomàtigues com per fer un
trampó i les mesclarem amb les tires de pebres torrats, l’all i el julivert picat . Tot ben trempat.
Podem posar a sobre un filets d’anxova.
Makis de meló amb cuixot salat
Ingredients:
4 llesques de cuixot salat , 1 rodanxa de meló, 1 tassa d'arròs de Sushi bullit i refredat , 2 tasses
vinagre per amanir -ho
Elaboració:
Bullirem l’arròs i el refredarem . Un cop fred el tremparem amb el vinagre.
En lloc d'utilitzar alga nori per enrotllar com en els autèntics makis, col·loquem sobre l'estoreta
de bambú una llesca de cuixot salat. Estenem l'arròs de sushi sobre el cuixot sense arribar a
cobrir-les del tot. Tallam una rodanxa de meló, li retiram les llavors i la tallam en bastons
estrets. Col·locam dos o tres bastons sobre l'arròs deixant que sobresurti una mica pels
laterals. Enrotllam el nostre maki de meló amb cuixot ajudats per l'estoreta o makisu.
Pressionam per compactar bé el rotllo que hem fet i procedim a tallar les porcions, rebutjant
les dels extrems perquè quedin totes de mida semblant.
Hummus de ciurons.
ingredients
1 pot de ciurons ja preparats per utilitzar (400grams de pes escorreguts), el suc d’una llimona,
sal, oli, pebre be vermell, un poc d’all picat, una ceba picada i un iogurt natural sense sucre que
posarem al darrer moment.
Elaboració:
Farem un puré amb el ciurons passant-los pel passa purés. Els mesclarem amb la resta
d’ingredients picats i en el darrer moment li afegirem el iogurt ( si no en tenim podem
prescindir d’ ell i posar-li dues culleradetes d’aigua). Ho tremparem a gust.
Una altra opció és fer-ho de diferents sabors afegint a la mescla ingredients com coriandre
picat, pebre vermell coent , i muar-hi hortalisses com palets de pastanaga, de cogombre o
d'api.
I unes bones postres ( a part de fruita fresca) per a dur a la platja o a la muntanya poden
esser unes galetes tipus Napolitanas
Ingredients per a 25 galetes
100 grams de mantega a temperatura ambient
100 grams de sucre moreno
1 ou
2 culleradetes de canyella en pols
250 grams de farina
6 grams de llevat de rebosteria
Tot empastat, tallat a mida i cuinat a 170ºC uns 25 minut
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada