dimecres, de febrer 02, 2011

Cuina mallorquina a l'IES de Sóller i Sopar Bon Amic Estol

Aquesta setmana i la que ve fem cuina mallorquina a l'IES i per a ambientar el menjador hem montat una exposició d'eines antigues de cuina que poden visitar els alumnes de tot el centre. Es tracta d'una selecció de material de principis de segle passat fins als als anys 80. Una mostra de com eren les cuines i de com es vivia ( i menjava) a les hores.

Molinets de cafè, ralladors , mesuradors , dues premses de vi, un torradora de cacau, coberts i vaixella de test, motlles de llauna, una caixa de transport de cacau u altres curiositats són les coses que aquesat setmana anam treballant.
Evidentment tot això va acompanyat de la part de cuina on hem elaborat sopes, greixonera d'ous, frit de carn i sípia amb ceba.


Per si algú en te ganes aquí us deixo la recepta de les sopes.


Sopes Mallorquines.


Ingredients.

Col.
Espinacs o bledes.
Ceba.
Pebre Verd i pebre vermell
Mongetes, faves i xíxols.
Julivert
Oli d'oliva
Sal
Tomàtiga.
Pa de sopes
Colflori.

Elaboració.

Netetjau i tallau totes les verdures a juliana o brunoise segons tipus.
Començau a fer el sofregit amb el següent ordre:
Pebres
Ceba
Porro
Ceba trendra
Pebre bo.
Tòmatiga
Llegums.
Verdures ( començant per la més dura, ex. colflori i després la col, bledes, espinacs etc)


Banyau amb aigua ( la justa per a tapar) i coure afegint sal i pebre bo segons avanci la cocció.
Un cop cuita tota la verdura , preparau una greixonera amb un llit de pa, espolvoretjat amb un picadillo i regat amb oli d'oliva.


Escaldau i deixau coure uns minuts.


I ja que parlam de cuina tradicional, que res més tradicional que la cuina de casa nostra. I una bona mostra sempre són els sopars d'amics on cada persona porta alguna cosa.

Doncs aquest cap de setmana n'hem tengut una bona mostra amb el sopar anual del Bon Amic que feim amb l'Estol de Tramuntana; sense ànic de posar-vos les dents llargues ...ens ho passàrem d'allò millor i menjàrem de luxe, a destacar (baix el meu punt de vista i sense voler llevar qualitat a cap de les elaboracions que hi havia ); la pasta de tomàtiga de n'Aina Mora ( l'hi he de demanar la recepta), el Púdding de na Margalida, i l'assortiment de pa en que ens deleitaren en Dietmar i en Hans Conrrad . També a destacar la varietat d'amanides i ensaladilles d'aquest dia.Com veis una vida gastronòmica d'allò més entretinguda...així qualsevol es lleva la panxeta....

La cuina de Normandia i la Vall del Loira

  Com ja vaig fer la setmana passada, per avui us convido a fer un viatge; i aquest cop cap a França. I és que enguany en fet doblet, i ...