diumenge, de maig 24, 2015

Air pa i Air baguette



Degustant un  poc de pa diferent.

El pa és sens dubte el pilar de la alimentació de mig Món, i hi ha tantes castes de pa que no ens bastaria tot l’espai d’aquest setmanari per a analitzar-les totes ni tots els dies de l’any per a provar-ne un de diferent cada dia.
Farina i aigua, és la combinació bàsica per a aquesta elaboració,  i desprès: llevat, greixos, aromes, farciments, formes, tipus de cocció són la resta d’ingredients que entren en joc en aquesta “ recepta” que ens acompanya d’ençà que l’home és home.
Altres vegades ja us he donat algunes receptes e idees per a fer pa casolà , però avui elaborarem algunes variants un tant diferents que ens ajudaran a enriquir la nostra taula. Espero que us agradin.
Les dues primeres elaboracions d’avui comparteixen certes semblances i es caracteritzen per a aconseguir un pa molt cruixent, sense molla i buit per dintre. Ideal per a fer uns saborosos aperitius  o sorprendre als nostres convidats amb panets cruixents per fora i  farcits per dintre, que literalment exploten dins la boca.
L’altre és la recepta del pa de Xapata o Ciabatta, un pa originari d’Itàlia  relativament jove, ja que fou creat en la dècada dels 90 . Aquesta pa s’ha popularitzat molt a Nord Amèrica i a  Mèxic. Ideal per a fer entrepans , tant si en feim individual, en barra o mida snack.


Air Baguette.
Ingredients: 200 grams de farina de força, 100 ml de llet, 6-10 grams de llevat de pa (no canari ni tipus royal) , 1 pessic de sal.
Elaboració: Dins un bol posarem sa farina, i formarem un volcà amb ella. Afegirem sa llet tèbia (36ºC)  i dins la llet dissoldrem el llevat que ja podem posar esmicat. Ho empastarem tot junt durant uns cinc minuts . Afegirem sa sal i treballarem 5 minuts més.
Amb la massa farem una bolla i la posarem dins un bol net lleugerament empolsada de farina, el taparem be i el tindrem dins sa gelera 24 hores.
Passat aquest temps posarem el forn en marxa a uns 250ºC ( o com diuen ses meves filles “ a tope mil”) . Dins el forn posarem una palangana o una olla amb aigua per a donar un poc de vapor durant la cocció.
Estirarem sa massa molt fina ( 0’5 cm o menys) . Amb l’ajut d’un ganivet tallarem unes formes ovalades i allargades ( més o manco de uns 8 cm de llarg) . Tot d’una les enfornarem ( amb el forn  ja calent) uns 10 minuts ( la massa s’infla com un globus i agafa un poc de color dorat. Girar les baguetes damunt d’avall i acabar de dorar per l’altre cara.
Deixar refredar i conservar dins pots hermètics.
Sa presentació tradicional és embolicar unes tallades de cuixot salat al voltant de sa baguette.




Air pan
Ingredients: 320 gram de farina de força, 10 grams de llevat de pa, 190 grams de llet i 4 grams de sal.
Elaboració: Encalentirem un poc sa llet ( 36ºC) i dins ella dissoldrem el llevat esmicolat. Afegirem la farina i empastarem un 10 minuts. Afegim sa sal i treballam 3 o 4 minuts més .
Deixarem reposar , com en la recepta anterior, tota la nit.
Passat el temps de repòs i amb l’ajut d’un aprimador estiram la pasta molt fina. La deixam reposar per a que perdi la lliga i tornar a estirar-la un poc més.
Un cop que tinguem sa massa ben fina la doblegam damunt si mateixa i la estiram de nou.
Tallam la pasta en discos del diàmetre desitjat i les enformam a 250ºC fins que s’inflin i agafin color ( uns 5 minuts per cada cara).
Deixar refredar i ja es poden degustar.
Amb la punta d’un ganivet es pot fer un petit forat i omplir amb alguna crema o escuma.




Xapata o Ciabatta.
 Ingredients: 500 grams  de farina  de fluixa, 500 grams de farina integral, +/- 7 dl d’aigua tèbia, 40 grams de llevat de pa, 10 grams  de sal, 20 grams d’oli d’oliva
Elaboració:  Realitzar una massa mare amb tot el llevat ,100 grams de farina i 50 grams d’aigua.  Deixar tovar dins la resta d’aigua (tèbia) fins que suri i tot seguir afegir-hi la resta d’ingredients . Amassar fins a aconseguir una massa homogènia ( ha de resultar una massa lleugerament fluixa i pastosa). La deixarem tovar fins que dobli el seu volum.
Sense treballar-la massa la escamparem sobre la taula i amb un ganivet o una espàtula anirem tallant les formes  ( la massa és fluixeta) .Deixar tovar per darrera vegada abans d’enfornar a uns 180ºC per espai de 30 miuts.