Escolta-ho aquí.
Viatge a Uzbekistan.23 juliol
INTRO:
La República
d'Uzbekistan és un país situat a Àsia Central. La regió va ser conquistada al segle XVI pels
nòmades uzbeks, que parlaven un dialecte del turc oriental. Uzbekistan el 1924 es va constituir en
República Soviètica, finalment va assolir
la seva independència al desembre de 1991 L'economia d'Uzbekistan resideix en la
producció de diverses matèries primeres, com cereals , cotó, i diversos minerals i gas natural.
CUINA:
Es pot dir que la
cuina d'aquest país està influenciada pels ingredients que pot oferir la seva
agricultura, hi ha una bona quantitat de producció de cereal sobretot en forma
de pasta. En el terreny de la carn és molt popular el xot
Alguns dels plats més importants són les sopes com el Shurpa i el Naryn; entre els plats principals es troba el plov, diversos kebabs i els Samsa; i finalment els Laghman , que pot ser una sopa o un plat principal.
Alguns dels plats més importants són les sopes com el Shurpa i el Naryn; entre els plats principals es troba el plov, diversos kebabs i els Samsa; i finalment els Laghman , que pot ser una sopa o un plat principal.
Rep clares
influències de la cuina turca,hindú i Persa.
I el fet que la seva població, majoritàriament sigui musulmana, condiciona
alguns dels hàbits alimenticis.
Els plats
d'Uzbekistan no són molt picants en general, però molt especiats . Els
condiments bàsics són comins negres, pebre vermell i negre, coriandre, i
cereals de sèsam, les herbes fresques (Sobretot l'anet, julivert, i alfàbrega) . Altres
condiments són vinagre de vi, per amanides i escabetxos, així com productes de
llet fermentats. Els productes més populars són "Katik", iogurt de
llet àcida i "Suzma", una llet rica en greixos
El Pa és l'aliment bàsic. El pa és fet en general en «tandori » ( fets al forn a alta temperatura). Hi ha tipus que són fets amb cebes i carn a la massa, altres tipus tenen cereals de sèsam.
Com a totes les cuines arbas i, tuerques e hindús, La cerimònia de te te una especial rellevància dina el dia a dia. Per exemple és el primer que és ofert cada hoste que arribi . El te verd és la beguda de l'hospitalitat, és begut també després dels àpats perquè facilita la digestió
El Pa és l'aliment bàsic. El pa és fet en general en «tandori » ( fets al forn a alta temperatura). Hi ha tipus que són fets amb cebes i carn a la massa, altres tipus tenen cereals de sèsam.
Com a totes les cuines arbas i, tuerques e hindús, La cerimònia de te te una especial rellevància dina el dia a dia. Per exemple és el primer que és ofert cada hoste que arribi . El te verd és la beguda de l'hospitalitat, és begut també després dels àpats perquè facilita la digestió
Per a aquest
darrer “ viatge” de la temporada a IB3 radio , vull acabar amb una sèrie de
consells que hem de seguir per a no perdre el “bons hàbits” alimenticis al
partir de viatge.
1.Fer un berenar saludable, energètic i nutritiu. Fruites, cereals, formatge i ous ens donaran la energia necessària per a iniciar el dia.
2. Cercar restaurants saludables, vegetarians, tradicionals , amb menjars adaptats a al·lèrgies o amb opcions veganes, i supermercats o botigues ecològiques . Tot segons els nostres gustos , però hem de fer aquesta feina abans de sortir de viatge. Hi ha moltes webs que ens faciliten aquesta feina com : http://www.happycow.net.
La clau és una bona
organització prèvia per gaudir al màxim sense tenir la sensació de "perdre
temps" intentant trobar llocs saludables per menjar.
3. Preparar una carmanyola amb menjar saludable per al vol. Ja sigui un vol de llarga distància o un de curt, sempre és interessant portar alguna peça de fruita, fruits secs, llavors, barretes energètiques o també un entrepà. Així ens estalviarem comprar en aeroports
4. Dins el plànnig diari, incloure un “temps” per a dinar i sopar. Evitar menjar de drets i els fast food .
5. A vegades, si no estem acostumats a la gastronomia del lloc podem patir indigestions, diarrea, restrenyiment ... Hem de preveure tot això , per això convé no pegar “panxades”, degustar els “ nous” productes amb mesura. No menjar res que no estigui net ( fruita de carrer) , escollir restaurants que ens garanteixin un mínim de seguretat.
6. Anar als restaurants o menjar fora amb actitud proactiva. Això inclou diverses coses: llegir la carta amb calma i preguntar tot el que ens generi dubtes, explicar al responsable de cuina del restaurant o l'hotel si tenim alguna necessitat especial, fer bones combinacions de plats que siguin lleugeres i fàcils de digerir -el millor seria un sol plat o com a màxim un de principal i un altre d'amanida o verdura-, no menjar massa, evitar salses, i també és important no menjar cap ingredient estrany per primera vegada si creiem que ens pot provocar malestar.
3. Preparar una carmanyola amb menjar saludable per al vol. Ja sigui un vol de llarga distància o un de curt, sempre és interessant portar alguna peça de fruita, fruits secs, llavors, barretes energètiques o també un entrepà. Així ens estalviarem comprar en aeroports
4. Dins el plànnig diari, incloure un “temps” per a dinar i sopar. Evitar menjar de drets i els fast food .
5. A vegades, si no estem acostumats a la gastronomia del lloc podem patir indigestions, diarrea, restrenyiment ... Hem de preveure tot això , per això convé no pegar “panxades”, degustar els “ nous” productes amb mesura. No menjar res que no estigui net ( fruita de carrer) , escollir restaurants que ens garanteixin un mínim de seguretat.
6. Anar als restaurants o menjar fora amb actitud proactiva. Això inclou diverses coses: llegir la carta amb calma i preguntar tot el que ens generi dubtes, explicar al responsable de cuina del restaurant o l'hotel si tenim alguna necessitat especial, fer bones combinacions de plats que siguin lleugeres i fàcils de digerir -el millor seria un sol plat o com a màxim un de principal i un altre d'amanida o verdura-, no menjar massa, evitar salses, i també és important no menjar cap ingredient estrany per primera vegada si creiem que ens pot provocar malestar.
7. Sobretot no ens hem d’oblidar d’hidratar-nos be ( sempre aigua
embotellada), consumiu aliments variats. Una alimentació variada facilita una
aportació equilibrada de nutrients. Hem de seguit els nostres horaris habituals de menjar en la mesura del
possible,malgrat els canvis horaris. Almenys durant els primers dies.
També hem de moderar el consum de begudes amb cafeïna, i no les utilitzarem mai com a substitut del menjar. La cafeïna és un estimulant lleuger, i el seu consum elevat contribueix a la deshidratació i altera el son.
8. Intentarem mantenir-nos físicament
actius. I en cas de que el nostre vol sigui molt llarg, recordau:
* Beure un tassó d’aigua cada hora
* Menjarem poca quantitat però bastants vegades
* Tractarem de fer exercici (estirar l'esquena, els braços i les cames, caminar
pels passadissos
Salut i bon
estiu.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada