Dóna’t
temps Del 6 al 14 de Juny
Des de serveis socials s’ha organitzat
una sèrie d’activitats en memòria de Maria Rosa Martínez. Aquí trobareu el
programa d’activitats:
A destacar el show cooking de dia 7, on
podrem aprendre bones receptes de la ma
de 3 grans cuineres, Eva Llobet, Aina Burgos i Anais Perrote. Serà al patí de
la biblioteca a partir de les 18:30 h.
Tal vegada sigui
un tòpic el que la cuina és terreny d’homes, i tal vegada si ens centram amb les estadístiques actuals, sigui així . De fet
dels 195 restaurants amb estrella
Michelin a tot l’Estat , sols 18 son dirigits per una dona. Cosa que contrasta amb
el fet que sols un 50% dels homes saben cuinar front al 85 de dones que si en saben.
Però podem dir que la historia de la gastronomia ha estat
feminitzada des del seu orígens. De fet,
ja cap 7000 anys abans de crist a
Mesopotàmia ( on es situen les primeres civilitzacions); ja eren les fèmines les que s’encarregaven de
recollir fruites i arrels i cuinar allò que duien el homes després de les caçaries
. La dona sempre a la llar amb els nins
i l’home a la recerca de sustent.
I això, d’una manera o s’altre es va
mantenir al llarg de tot l’evolució gastronòmica al llarg de la història. Així hi tot recordam alguns cuiners i
gastrònoms importants Apici, Escoffier, Clause, Caremé, Tirel, Bocousse, Roca,
Robuchon, Scappi. Però la llista de cuineres rellevants ens costaria de
realitzar.
Rellevants en el llibres d’història, a
les cròniques o als relats; perquè si pensam que des de fa 9000 anys a les
cuines de les cases, dels palaus, de les possessions i d’allà on era necessari
fer un rostit, arrencar sopa o remenar
guisat han estat sempre la figura femenina la percepció canvia. I tant que si .
Hem tingut també grans dones cuineres (
que han destacat tant o més que els homes en aquest camp), però si be es cert
que dins les àrees professionals ho han tingut difícil
Eugenie Brazier
Maria Bourgeouis
També rebé 3
estrelles Michelin l’any 1933 i el seu plat estrella era una recepta de paté
calent (Pâtè chaud) i les seves postres d’ Illes Flotants de xocolata
rosa .
Marguerite Bise
Amb el seu
restaurant L'Auberge du Père Bise
també fou guardonada amb tres estrelles Michelin l’ any 1953
7 Estrelles
Michelin. Treballadora, lluitadora incasable, innovadora, tradicional. De punta
a punta de Mon
Julia Child
La primera
cuinera mediàtica . Va traslladar la cuina francesa dels anys 50 i 60 a terres
Americanes. I va inaugurar els programes gastronòmics a les televisions.
Cristela Comerford
La cuinera de
la Casa Blanca d’ençà 1995. Diuen que és la cuinera més poderosa del Mon. A
més la seva procedència asiàtica la fa doblement reconeixedora dels seus mèrits
Coloma Abrines Vidal. Madó Coloma.
Dona de casa , cuinera de
tota la vida que va deixar “una herència” escrita gastronòmica molt valuosa.
Cuina bona i com s’ha de fer.
I totes i cada una de ses dones que ens
han deixat ses seves llibretes, plaguetes i receptes. Dones deixat coneixements, tradició , cultura i
tota una herència que hem de salvaguardar per a futures generacions de cuiner@s
Per això avui vull rompre una llança en
favor de la dona cuinera, aquelles dones que durant segles han cuidat i
alimentat famílies. També per aquelles
dones que , amb més esforç que el que necessitava un home,
han pogut destacar en els àmbits professionals
I per això avui tenim tres grans cuineres
Anaïs Perrotte Hernández. Hereva d’una llarga tradició gastronòmica i empresària i que ha sabut
adaptar als temps actuals sense perdre les arrels que la fan formar. Rebostera
que mescla , i amb una ma excepcional, lo millor de la cuina francesa amb la cuina mallorquina . un clar
exemple del que és passar coneixements de pares a fills, i en aquesta cas de
padrins a nets. Si l’heu de menester estirà al restaurant Es Canyis, i ben
segur la trobareu muntant algun merengue o decorant alguna tarta.
Eva Llobet Pérez. Fornalutxenca, cuinera de formació i devoció. Ha treballat a restaurants
com el Bens D’avall, Vergeret, Arabella
Golf , Hotel Costa d’Or o l’Aimia. I no sense esforç a passant de començar des
d’abaix de tot; arribant a esser segona de cuina del Mar bell, 2 de cuina del Turó o dirigir la
cuina de Cal Bisbe. Ara treballa amb l’equip de Ca’n Lluís. Si l’heu de cercar
cercau-la passejant pel Barranc de Biniaraix o menjat la paella de ca sa mare.
Aina Burgos Roca, tal vegada la cuinera balear més mediàtica.
Empresària, emprenedora i defensora de la cuina sana i ben feta. Ha esta
conductora del programa ‘PASSA’M
LA SAL’ (Televisió de Mallorca) i
també fou co-conductora del programa ‘SA BONA CUINA’ de Paquita Tomás,
(IB3). Guardonada al TAPALMA amb el premi «Tapa típica»per una original tapa,
«Aspic de ratjada amb escabetx de taronja i ensalada de llenties». Un clar
exemple del seu estil de cuina i del que ens vol oferir. Ara ja fa un bon grapat
d’anys que ens ofereix les seves creacions a través d’Aineire i Ainere
Catering.
Segur que gaudiguem d’aquesta jornada . Va per tu Maria Rosa!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada