dimecres, de febrer 24, 2016

Història de la MOSTRA DE CUINA MALLORQUINA ( 4º Part. 1988-1989 , les dues darreres mostres al Passeig del Born )

Història de la MOSTRA DE CUINA MALLORQUINA 


Icona de la Mostra " Sa Pagesa" 


1988
IV MOSTRA DE CUINA MALLORQUINA
Passeig del born del 3 al 12 de maig.

La mostra ja camina tota sola i s'ha autoproclamat com a s'acte gastronòmic més important de l'any . Aquesta nova edició repeteix emplaçament i format de receptari (revista), encara que aquest cop ja no du el nom de DAUS. Per cert, es receptari valia 250 pesetes.



Antoni Ferrer segueix al cap davant de la associació de resturació de Balears que organitza sa Mostra i a més de la seva presentació en el receptari, tambe contam amb els pròlegs de les autoritats polítiques del moment.

Però si algunes paraules hem de destacar son les de na Caty Juan de Corral, fent un repàs a la figura de Mestre Tomeu Esteva, que és l'home de la Mostra, l'assessor espiritual dels fogons  i tot un referent de les cuines i la formació a les Illes.

I com no , no podien faltar les seves pròies paraules encoratjadores donat el tret de sortida a la Mostra

Diu Mestre Tomeu:

(...)  no debemos descuidar la cocina, ya que es parte de nuestra cultura, haciendo el máximo esfuerzo para bien de Mallorca (...) 
                                                                                                                                  Tomeu Esteva

En aquesta edició participen 54 establiments .

Hi trobam alguns dels habituals com el Rififí, el Diplomàtic o Can Mateu; i d'altres de nous com Es Paradís o el Trebol.

Pel que ja a les escoles d'hoteleria, aquest cop el Juniper Serra no hi participa ; i en el seu lloc debutà l'Institut Joan Miró de Sóller ( IES Guillem Colom Casanoves en l'actualitat) 

El centre educatiu solleric presentà un rodet mallorquí, on se nota sa ma de l'equip docent en aquella època format per Joan Abrines i Toni Pinya .




I aquell any de 1988 que més passà ?

Amb sols sis  dies de diferencia , moren a Deià els pintors Norman Yanikun ( pintor estatunidenc 16 abril ) i l'alemany Ulrich Leman ( 22 abril) 




 Imatges any  1988







1989
V MOSTRA DE CUINA MALLORQUINA
Passeig del born del 3 al 12 de maig.
 Curiosament aquestes dues mostres es varen realitzar els mateix dies del 3 al 12 de maig 


5 anys va complir la Mostra de Cuina Mallorquina  aquell 1989. 5 anys que es veren reflexats amb una edició més acurada del receptari ( ja apareix amb tapa dura) i sense deixar l'estil de la revista dels anys anteriors, ja comença més a semblar-se a un llibre més tradicional.


El Sr. Antoni Ferrer segueix al cap davant de la Associació de Restauració de Balears , que són qui , edició rera edició, organitzen Sa Mostra.

Firmen els articles interiors  Caty Juan de Corral ( El escabeche en la cocina Mallorquina) , Eduardo Suàrez del Real ( El cocinero como guía en el placer) i Margalida Adrover Vidal ( la cuina Mallorquina)  . A més el receptari compta amb les habituals paraules encoratjadores de mestre Tomeu Esteva.





25 restaurants son els que particpen en aquesta edició 


I pel que fa a les ecoles d'hoteleria , per primer cop hi participen dues escoles.

El Juníper Serra que torna després del parentèsis de l'any anterior i l'escola d'aprenents del Consell Insular. Coloms farcits amb salsa de castanyes  i Pilotes de Bacallà , respectivament .

Pel Juníper Serra  és un any important ja que estrenen les noves instalacions de Son Cladera.



Cal a dir que aquest any el receptari  "puja ", fins a les 495 pesetes.


I aquell any de 1989 que més passà ?

Unes fortes inundacions sacsejen el Llevant mallorqui ( setembre 1989)
Hèroes del Silencio actuà a Mallorca.



 Imatges any  1989






Setembre. Inundacions




Hèroes del Silencio a Mallorca. Memorable concert va ser aquell.

Port de Sóller 1989








 
 

Programes Fira i Firó de Sóller.