dijous, de desembre 26, 2013

Programes de cuina (segona part)


Tal i com vàrem fer la setmana passada , avui continuarem analitzant el que ha donat de sí la graella televisiva pel que fa a programes de cuina.




Concursos, programes didàctics o amb format demostratiu, el cert és que aquests programes han ajudat , cada un a la seva manera, a la difusió de la nostra professió; per arribar al punt mediàtic que s’ha assolit ara.

Crec que no podríem reprendre aquest tema sense xerrar un poc del programa “Això es Mel” d’IB3TV, conduit pel gran amic Tomeu Caldentey, al qui ja hem tingut el plaer de tenir com a col·laborador en aquestes pàgines.

Tomeu Caldentey (el primer cuiner mallorquí que va aconseguir una  estrella Michelin)  Toni Gomila  l’actor de Llàgrima de Sang i que triomfa amb l’obra de teatre Acorar, )  i el reporter Pau Cavaller. Ells són els encarregats d’acostar-nos a la gastronomia de les nostres Illes, d’una manera molt agradable i propera. Quasi com si fóssim els convidats d’un tertúlia gastronòmica amb els convidats al programa.




“Això és mel”  no només parla de menjar sinó de l’art de menjar bé, de degustar i d’apreciar els menjars i les begudes. Ens conta la història gastronòmica, uns gusts, una manera d’entendre la vida de cada un dels pobles que es visita . Si hagués de destacar un dels programes sens dubte serià el que varen gravar a Sóller/Fornalutx amb el també amic i cuiner Marc Martínez, on varen elaborar uns ous A la sollerica, que tot i la seva senzillesa, feien quasi que els flaires d’un  cuina ben feta sortissin de la pantalla de la televisió.
Seria injust per part meva en aquest article no parlar d’un altre conegut en aquesta secció, Oscar Martínez, quasi podríem dir el cuiner més televisiu  de Sóller ( juntament amb Aina Burgos, una altre habitual a les pantalles de la TV).


Oscar duu més de 10 anys ( si no més) participant a varis programes de televisió, primer com a ajudant amb Paquita Tomàs , per exemple, però després com a conductor de varis espai gastronòmics. Ara està al cap davant de Una Micona Més. Un programa de tall clàssic ( cuina a un platò)  on ens mostra el millor de la nostra gastronomia , d’una manera molt directa, senzilla i per a tots els nivells gastronòmics.
Perles de foie amb mascarpone, suc de remolatxa i poma o arròs melòs amb carxofes defineixen molt be “ la carta” del programa de n’Oscar. Una agradable proposta.


I com que no hi ha dos sense tres, Aina Burgos completarà aquest article. I es que si hi ha una cuinera televisiva a Sóller, aquesta és n’Aina.  N’Aina des de “  Passa'm la sal”, juntament amb Victor Garcia ens vàrem fer la cuina més propera , amb un format innovador, dinàmic i proper.  També va esser un programa amb una gran trajectòria a la Tv ja que es varen arribar a gravar més de 215 episodis i va estar en antena entre els 2008 i el 2010.



Aina Burgos també va participar al programa de Paquita Tomàs, “ Sa bona cuina de Paquita Tomàs”  entre els anys 2005 i 2006, fent “duet” amb Oscar Martínez. Cal a dir que el programa de Paquita Tomàs , va estar en antena  sis temporades (2005-2010) i es varen emetre casi 1500 programes ( si no m’he equivocat contant) . Aquest programa també contava amb la participació de Kiko Martorell ( de Can Boqueta).





També us recomano algunes de les meves participacions a IB3 , Localia o Nova TV on us mostro algunes receptes com les guatlleres amb most i avellanes ( recepta del segle XIII) , com fer una coca de tallades o parlant de cinema i gastronomia entre altres temes.  http://www.cuinant.com/videos.htm



   


.




Com ja us vaig anunciar la setmana passada dimecres es va estrenar MarterChef Junior...però  m'ha decebut  un poc...ja us ho contaré.Desitjo  que começem el 2014 amb tota l’energia possible i amb ganes de que tot sigui un poc millor. Espero que tingueu un bon Cap d’Any, que faceu uns bons menús , que si bebeu ho faceu amb responsabilitat i que tots ens trobem l’any que ve en aquestes pàgines parlant de cuina. Feliç 2014

Juan Antonio Fernández Vila parlemdecuina@hotmail.com