Concursos,
programes didàctics o amb format demostratiu, el cert és que aquests programes
han ajudat , cada un a la seva manera, a la difusió de la nostra professió; per
arribar al punt mediàtic que s’ha assolit ara.
Crec
que no podríem reprendre aquest tema sense xerrar un poc del programa “Això es
Mel” d’IB3TV, conduit pel gran amic Tomeu Caldentey, al qui ja hem tingut el
plaer de tenir com a col·laborador en aquestes pàgines.
Tomeu Caldentey (el
primer cuiner mallorquí que va aconseguir una
estrella Michelin) Toni
Gomila l’actor de Llàgrima de Sang i que
triomfa amb l’obra de teatre Acorar, ) i
el reporter Pau Cavaller. Ells són els encarregats d’acostar-nos a la gastronomia
de les nostres Illes, d’una manera molt agradable i propera. Quasi com si fóssim
els convidats d’un tertúlia gastronòmica amb els convidats al programa.
“Això és mel” no només parla de menjar sinó de l’art de
menjar bé, de degustar i d’apreciar els menjars i les begudes. Ens conta la història
gastronòmica, uns gusts, una manera d’entendre la vida de cada un dels pobles
que es visita . Si hagués de destacar un dels programes sens dubte serià el que
varen gravar a Sóller/Fornalutx amb el també amic i cuiner Marc Martínez, on
varen elaborar uns ous A la sollerica, que tot i la seva senzillesa, feien
quasi que els flaires d’un cuina ben
feta sortissin de la pantalla de la televisió.
Seria injust per
part meva en aquest article no parlar d’un altre conegut en aquesta secció,
Oscar Martínez, quasi podríem dir el cuiner més televisiu de Sóller ( juntament amb Aina Burgos, una
altre habitual a les pantalles de la TV).
Oscar duu més de 10
anys ( si no més) participant a varis programes de televisió, primer com a
ajudant amb Paquita Tomàs , per exemple, però després com a conductor de varis
espai gastronòmics. Ara està al cap davant de Una Micona Més. Un programa de
tall clàssic ( cuina a un platò) on ens
mostra el millor de la nostra gastronomia , d’una manera molt directa, senzilla
i per a tots els nivells gastronòmics.
Perles de foie amb
mascarpone, suc de remolatxa i poma o arròs melòs amb carxofes defineixen molt
be “ la carta” del programa de n’Oscar. Una agradable proposta.
I com que no hi ha dos sense tres, Aina Burgos completarà aquest article. I es que si hi ha una cuinera televisiva a Sóller, aquesta és n’Aina. N’Aina des de “ Passa'm la sal”, juntament amb Victor Garcia ens vàrem fer la cuina més propera , amb un format innovador, dinàmic i proper. També va esser un programa amb una gran trajectòria a la Tv ja que es varen arribar a gravar més de 215 episodis i va estar en antena entre els 2008 i el 2010.
Aina Burgos també
va participar al programa de Paquita Tomàs, “ Sa bona cuina de Paquita Tomàs” entre els anys 2005 i 2006, fent “duet” amb
Oscar Martínez. Cal a dir que el programa de Paquita Tomàs , va estar en antena
sis temporades (2005-2010) i es varen
emetre casi 1500 programes ( si no m’he equivocat contant) . Aquest programa
també contava amb la participació de Kiko Martorell ( de Can Boqueta).
També us recomano algunes de les meves participacions a IB3 , Localia o Nova TV on us mostro algunes receptes com les guatlleres amb most i avellanes ( recepta del segle XIII) , com fer una coca de tallades o parlant de cinema i gastronomia entre altres temes. http://www.cuinant.com/videos.htm
.
Juan Antonio Fernández Vila parlemdecuina@hotmail.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada