diumenge, de desembre 29, 2013

Programes de tv (...y tercera part)



Començarem l’any tal i com l’acabarem,  parlant de programes gastronòmics a la TV. Amb aquest , han  estat tres articles en els que hem vist i recordat alguns dels més emblemàtics programes de cuina , que d’una forma o l’altre  ens han marcat un poc el nostre camí a la cuina.
Sintonies, cuiners , idees, a cad un d’ells crec que els hi devem un poc del que feim ara a la cuina.
No podríem parlar de cuiners mediàtics sense nombrar a José Antdrés, Koldo Royo i Karlos Arguiñano. Tots tres han tingut els seus programes de cuina i s’han esdevingut tot un referent a les nostres pantalles.

L’Asturià José Andrés, el més internacional de tots tres , cuina en una cuina amb format de cuina de pis fent receptes amb aires espanyols però orientades a un públic americà. Cal a dir , però, que tenia les dues versions de programa l’espanyola i la americana.
Pel que fa a la seva trajectòria  professional, malgrat no esser un cuiner “Michelin” ; va fer a seva formació a “ El Bulli” , amb un jove Ferran  Adrià. Amb 21 anys va decidir fer “ les Amèriques”, on va introduir la cuina de les tapes espanyoles a través del restaurant “ Jaleo” a Washington  . El 2010 li fou concedida l’Ordre de les arts i les lletres de Espanya y l’any següent fou guardonat amb l’ «Outstanding Chef Award» per la Fundació James Berd.
L’any 2012 la prestigiosa revista Time el va incloure dins la llista de les 100 persones més influents del mon.  Tot això ho ha anat alternant amb diversos espais de cuina a varis canals de TV. De Fet el seu programa “ Made in Spain” ha resultat un èxit en totes les seves versions.

 


Koldo  Royo... que podem dir d’aquest gran cuiner? Ho te tot, reconeixements, premis , idees novedoses...uff! un mirada al seu currículum  posa la pell de gallina, a més de coordinar espais gastronòmics a pemsa, internet, radio i TV. I ja que parlam de TV recordar que Koldo , a treballat amb Mº Teresa Campos al programa “ Dia a Dia”, a “Saber Vivir”  amb Manuel Torreiglesias també a TVE1  . També a aparegut amb el seu programa “ A fuego lento” a  Canal Cocina, Via Digital, Canal 4, Telenova, Canal 37 , això a les cadenes Balears, però és que també a altres CCAA han gaudit en les seves emissores de Tv de les ensenyances gastronòmiques d’aquest gran cuiner Basc.




 Web Koldo Royo http://www.afuegolento.com/



I acabam el Trio amb Karlos Arguiñano, conegut per les seves aparicions televisives. Va començar l'any 1990 a la televisió autonòmica Basca Euskal Telebista, fent un programa diari de cuina al qual explicava i feia receptes senzilles i casolanes. El 1991 va canviar a TVE  fent un programa similar, “El menú de cada día”, que va tenir un enorme èxit i va rebre els premis Ondas i el TP d'or. TVE va emetre el programa ininterrompudament fins el 2004, any en què es va passar a Telecinco per a fer un programa de caràcter similar,” Karlos Arguiñano en tu cocina”, al qual convidava, a més,  a Juan María Arzak cada divendres. En aquesta nova etapa els plats bascos i de diferents regions espanyoles han passat a substituir-se per d'altres més internacionals.
 


Web Karlos Arguiñano: http://www.hogarutil.com/
Com veis la simbiosis entre Tv i cuina ha estat ben fructífera, no obstant  encara queden molts d’altres programes per a estudiar , però ho deixarem per a futures xerrades sobre aquest tema.
Així hi tot en el bloc us deixo més informació i vídeos sobre els programes analitzats avui i d’altres perquè vosaltres mateixos els aneu descobrint, com

 “Todos contra el Chef” 




“ El cocinero fiel”




“ Un país para comérselo” 



o l’estrafolari i sempre curiós “ El cocinero de Rota” (Jose Luis Santamaria) ...atenció al seu  “cataplún chi chi”.